Denunciat el gerent del Col·legi de Metges de Girona per assetjar sexualment una treballadora

La víctima demana 40.000 euros per danys i perjudicis

Una treballadora de la corredoria d'assegurances del Col·legi de Metges de Girona (COMG) ha portat al jutjat el gerent de l'organisme per fer-li proposicions sexuals. La dona ha presentat una demanda per la via laboral i reclama una indemnització de 40.000 euros.

La demanda també va contra el mateix Col·legi i el seu president, Josep Vilaplana, perquè assegura que li va explicar la situació però ho va encobrir.

Aquest dimecres els advocats dels implicats han fet l'acte de conciliació, pas previ obligatori per poder formalitzar la demanda al Jutjat Social, però no han arribat a cap acord.

La demandant reclama danys i perjudicis per vulneració de drets fonamentals per assetjament sexual a la feina.

L'empleada, que es va incorporar a la corredoria com a comercial el 14 de juliol del 2014, denuncia que el gerent li va fer contínuament proposicions sexuals pujades de to. Segons relata, temps després de començar a treballar el va anar a veure per demanar-li assessorament per demanar un crèdit. A partir d'aquí, van començar els comentaris amb contingut sexual. "Va començar una campanya d'assetjament constant i persistent, amb converses totalment pujades i tot i comentaris d'índole sexual totalment aliens a la feina", exposa la demanda.

Segons denuncia, totes les converses que "es veia obligada a tenir" amb el gerent sempre acabaven amb insinuacions i comentaris sexuals que "no feien més que incomodar i atemptar contra la dignitat" de la treballadora. "El meu llit està fred i m'agradaria que tu l'escalfessis", "He tingut moltes amants i m'agradaria que tu fossis una d'elles", "Un dia vaig sortir del Col·legi de Metges amb una doctora i vaig acabar al llit amb ella, m'encantaria repetir l'experiència amb tu" o "M'agradaria que vestissis més provocativa perquè em posaria més" són alguns dels comentaris que, segons recull la demanda, li va fer.

A més, també assegura que li va proposar un viatge a Escòcia i que qualsevol intent d'ella per posar punt final a la situació acabava amb una expressió amenaçant: "Jo tinc totes les liquidacions sobre la taula".

Amenaces per acomiadar-la

Segons continua exposant la treballadora a la demanda, a principis de gener va decidir posar la situació en coneixement de la seva superior i va parlar amb l'advocat del Col·legi. Les queixes van arribar al president del COMG que, segons l'empleada, la va trucar per telèfon per saber què havia passat. Durant la conversa, li va restar importància a la situació i li va dir que havia de disculpar el llenguatge "barroer" del gerent perquè estava passant un mal moment personal.

Dies després, però, assegura que la va anar a buscar i va començar a "cridar i a amenaçar-la" dient-li que si alguna notícia es filtrava a la premsa o buscava un advocat l'acomiadarien immediatament. "Deia que això del gerent no era assetjament sexual, sinó només llenguatge barroer i que no n'hi havia per tant si no li havia tocat les tetes ni el cul", conclou la demanda. Aquesta resposta del president és el que ha fet que l'empleada també formuli la demanda contra el Col·legi i el seu màxim responsable.

L'advocada de la treballadora, Mercè Campeny, considera que els fets constitueixen un "clar supòsit d'assetjament per raons de sexe efectuat per un superior jeràrquic i amb connivència empresarial" i reclama una indemnització de 40.000 euros pels danys i perjudicis perquè l'empleada, que està de baixa des del 22 de gener, pateix un trastorn d'ansietat derivat de la situació laboral.

Investigació interna

Els tres advocats dels implicats s'han trobat aquest dimecres al matí en l'acte de conciliació que es fa al Departament de Treball i Ocupació. Intentar arribar a un acord és el pas obligatori per poder formalitzar la demanda al jutjat perquè es pugui admetre a tràmit. Com que no hi ha hagut apropament de posicions, ja han presentat la demanda als jutjats, que ara fixaran data de judici. Fins llavors, però, encara podrien arribar a un acord previ per evitar la vista.

El COMG assegura, en un comunicat, que està "completament en contra de qualsevol agressió verbal o física" i asseguren que s'esmerçaran per arribar "al fons de l'assumpte amb totes les seves conseqüències". Exposen que han obert una investigació interna portada per una assessoria laboral externa i que han decidit apartar el gerent de la feina de manera cautelar.