Greenpeace alerta que el 89% de la costa catalana està edificada

La meitat de la costa està urbantizada amb un port esportiu cada 10 quilòmetres

  • Imatge actual del litoral de Roses © AG
    Imatge actual del litoral de Roses © AG
  • Imatge antiga del litoral de Roses © Greenpeace
    Imatge antiga del litoral de Roses © Greenpeace

La costa catalana, i l'espanyola en general, es troba en una situació més preocupant cada any. Aquest és l'anàlisi que ha fet Greenpeace en el seu desè informe sobre la situació de la costa. En les darreres dues dècades, la construcció d'infraestructures i la contaminació han destruït a la costa espanyola l'equivalent a vuit camps de futbol al dia. En el cas de Catalunya la situació no és més esperançadora. Gairebé la totalitat del seu litoral està edificat i la meitat de la costa està urbanitzada. D'altra banda, compta amb un port esportiu cada 10 quilòmetres, amb els inconvenients que aquestes infraestructures artificials comporten per a l'ecosistema marí, com per exemple l'erosió de les platges. En total hi ha 47 ports esportius i comercials a Catalunya i es pretén fer un de nou a Salou (Tarragona), cosa que Greenpeace ha criticat.

La delegada de l'entitat ecologista a Catalunya, Ana Rosa Martínez, ha explicat que la província que concentra els elements més preocupants és Tarragona. En primer lloc per la indústria química i petroquímica, en segon lloc pel projecte Els Muntanyans a Torredembarra i en tercer lloc el projecte d'ampliació del port de Coma- Ruga, que acabaria amb la biodiversitat marina.

Contaminació i la indústria petroquímica a Tarragona

La comunitat catalana acumula el 42% de la contaminació que es vessa directament al litoral mediterrani a Espanya. El responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace, Julio Barea, ha explicat que les zones més problemàtiques van del riu Besòs al Llobregat, el Delta de l'Ebre i el sector químic i petroquímic de Tarragona.

Sobre aquesta última zona, ha alertat que si es dóna el consentiment per iniciar l'explotació de dos nous pous, com ha assegurat que ha demanat Repsol, es pot produir el mateix incident que al Golf de Mèxic, on una fuga en un pou d'extracció ha vessat petroli durant més de dos mesos. 'No és descartable que pogués passar a la costa catalana', ha assegurat.

A més, ha informat que s'estan estudiant dos vessaments que es van produir l'any passat per conèixer amb detall què va passar i si es poden demanar responsabilitats.

Martínez també ha alertat sobre la situació del litoral barceloní, ja que té un alt grau d'artificialitat i això comporta una gran despesa econòmica per al seu manteniment. Ha criticat especialment la construcció del Fòrum i ha dit que és l'últim exemple d'una situació 'fora d'equilibri', on també ha inclòs, la construcció de dics que fan que les platges perdin sorra cada any. Ha afirmat que cal apostar per tornar la naturalitat a aquesta costa i ha dit que la solució es treure aquestes 'barreres'.

Davant d'aquesta situació de la costa, Greenpeace ha demanat a les administracions que apostin per la preservació del litoral, que no continuïn apostant per un model productiu basat en la construcció, que apliquin la Llei de costes amb contundència i que es recuperi l'estratègia de sostenibilitat que es va elaborar el 2004 i que es troba 'en un calaix'.