Els nous fons FEDER aniran associats a empreses i universitats

La Diputació passa balanç de la convocatòria 2006-2013, que s'ha traduït en inversions de 7 MEUR al territori

Els ajuntaments gironins hauran d'associar-se amb empreses i universitats per poder optar a noves ajudes dels fons europeus Feder. La nova convocatòria, que es donarà a conèixer en breu i que s'estendrà fins al 2020, suposarà "un canvi radical" respecte a les anteriors, ha precisat la delegada de Governació a Girona, Assumpció Rodríguez. No només perquè els ajuntaments no hi podran anar sols, sinó també pels projectes que volen impulsar, més centrats en reduir la pobresa o combatre el canvi climàtic.

La Diputació de Girona ha aprofitat per passar balanç de la convocatòria 2007-2013 dels ajuts europeus, que al territori s'han traduït en vuit projectes a municipis per una inversió global de 7 MEUR. La nova convocatòria de les ajudes incloses dins el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (més conegut com a Feder) abraça el període 2014-2020. De moment, encara no se n'ha fet pública la convocatòria, però sí que ja es coneixen alguns detalls sobre els eixos que la marcaran. Hi haurà canvis, no només pel tipus de projectes que s'hi podran presentar, sinó també per qui hi podrà optar.

De fet, la directora dels serveis territorials de Governació a Girona ja ha avançat que la diferència amb els últims ajuts serà "radical". D'entrada, perquè els ajuntaments no hi podran optar en solitari, com passava fins ara. Europa vol fomentar la cooperació als territoris i, per això, demanarà als municipis que s'associïn amb privats (és a dir, empreses) i universitats per impulsar junts els projectes.

A més, Rodríguez també ha precisat quines seran les línies mestres que hauran de seguir aquests projectes. Hauran de centrar-se en àmbits com ara la innovació i la recerca, la reducció del canvi climàtic, l'energia, la creació d'ocupació, l'educació i la reducció de la recerca.

"La magnitud dels projectes, per tant, creix", ha precisat la directora territorial. I hi ha afegit: "Davant aquests nous plantejaments és necessari, doncs, que els ens locals puguin trobar l'encaix en un horitzó més ampli, en què es requereix la col·laboració entre el sector públic i el privat".

7 MEUR d'inversió al territori

En espera que es faci pública la nova convocatòria de fons Feder, la Diputació de Girona ha aprofitat avui per passar balanç de la darrera, que ha comprès el període 2007-2013. En concret, es tracta d'una línia de finançament procedent d'Europa que ha subvencionat iniciatives locals innovadores o que fomentessin l'intercanvi d'experiències.

Al territori, això s'ha traduït en vuit projectes que, en total, han suposat una inversió de 7.016.661,38 euros. De tot aquest global, la meitat ho ha assumit Europa a través dels fons Feder; un 25% ha anat a càrrec dels ajuntaments i, el 25% restant, l'ha aportat la Diputació de Girona (que també ha obert una oficina tècnica per tutelar els diferents projectes).

A grans trets, els projectes que ja s'han traduït en realitat a la demarcació s'emmarquen dins el camp de les noves tecnologies (el 3D, l'e-administració) i els de l'emprenedoria i recerca (vivers d'empreses, investigació gastronòmica).

Els que han mogut més inversió han estat el projecte Clúster Tic Media a Girona, centrat en tot allò que fa referència a la realitat 3D i que s'ha concretat en la creació del 'Bloom' al parc Científic i Tecnològic (1,865 MEUR); el laboratori i centre d'investigació gastronòmica 'FoodLab' de Riudellots de la Selva (1,404 MEUR), i el projecte que ofereix despatxos i naus industrials als emprenedors que ha liderat el Consorci Ripollès Desenvolupament (1 MEUR).

Aquesta convocatòria dels Feder al territori es completa amb el projecte de l'Illa de Can Delfí a Arbúcies, on es fa recerca al servei del clúster carrosser del municipi; la seu electrònica 'Palamós Qnecta' impulsada per aquest ajuntament del Baix Empordà; la incubadora creativocultural situada a la factoria Coma-Cros de Salt; el viver d'empreses 'El Rusc' de Vilablareix, on s'ofereixen locals comercials a tres i cinc anys, i la plataforma d'administració electrònica 'L'Ajuntament més @prop' impulsada pel consistori de Palafrugell. A excepció d'aquest últim, que va entrar a la convocatòria d'ajuts del 2010, tots els altres projectes ja s'han enllestit.

El diputat de l'Àrea de Promoció Econòmica de la Diputació Ramon Soler ha destacat que tots aquests projectes han contribuït al desenvolupament territorial, i ha subratllat "l'esforç" que han fet els ajuntaments, que han hagut d'avançar el 100% de la inversió abans de començar a cobrar les ajudes. "Ells són els qui hi han apostat més fort perquè siguin realitat", ha dit.