Els socialistes dels ajuntaments tindran llibertat de vot en temes sobiranistes

El partit plasmarà el compromís per escrit en un manifest que farà públic el 14 de març

El proper 14 de març el PSC té previst celebrar una convenció municipal on presentarà un manifest pensat per a les eleccions del maig. Entre d'altres, aquest manifest recollirà el compromís explícit -i per escrit- que qualsevol persona que formi part d'una candidatura socialista tindrà llibertat d'opinió i de vot en temes supramunicipals. Aquesta mesura està pensada, bàsicament, per donar llibertat d'actuació en temes relacionats amb el procés sobiranista, ja que dins el partit existeixen diferents sensibilitats. 

"Es tracta que la gent se senti més còmoda a l'hora de votar temes nacionals perquè tot està molt tensionat", reconeix Juli Fernández, que és primer secretari del partit a Girona i membre de l'executiva. Segons ha explicat, el partit pot "exigir compromís" pel que fa als temes locals però no pot demanar "que tothom voti igual" en altres temes que superen aquest àmbit. "El PSC mai ha dit als regidors què han de votar però ara fem un pas més i ho posem per escrit, perquè tinguin més garanties", ha justificat Fernández, que argumenta que no tindria sentit "trencar un grup municipal" per obligar-los a votar el mateix que estableix la direcció del partit. 

Segons el primer secretari a Girona, aquesta és una mesura positiva per "normalitzar la discrepància interna" que té el partit a l'entorn dels temes sobiranistes. Fernández reconeix que hi ha diferents sensibilitats i que deixar aquest "marge de maniobra" és una opció que pot fer que més persones facin el pas i es decideixin a formar part d'una candidatura socialista a les municipals. 

A banda d'aquest punt, el manifest del 14 de març també inclourà altres aspectes com, per exemple, la defensa de què s'ha de construir país des dels municipis, l'aposta per l'estat del benestar, la creació d'ocupació i altres mesures de reactivació econòmica així com amb més transparència, participació, eficiència i eficàcia amb un "compromís ètic" per la democràcia local.

El PSC "segueix fort"

El PSC treu pit i assegura que la sortida dels crítics no els ha restat força. El partit creu que arribaran a les 115 candidatures, una desena menys que al 2007. El primer secretari, Juli Fernández, ha explicat que ja tenen tancades 80 llistes.

Tot i això, reconeix que tenen problemes per aconseguir candidats a pobles petits. "Alguns predicaven fa un temps que seria el suïcidi del PSC i que no faríem llistes enlloc i ara els que han marxat no tenen altra sortida que anar amb altres partits", ha manifestat Fernández en relació als crítics que van abandonar el partit i l'executiva.

Segons assegura, només els ha quedat l'opció d'anar "de la mà d'ERC" perquè no tenen electorat.

Aquestes setmanes la maquinària dels partits treballa a contrarellotge per confeccionar les diferents candidatures per a les eleccions municipals del 24 de maig. A les comarques gironines, el PSC ja té tancades una vuitantena de llistes i, segons els càlculs de la direcció, podran arribar a les 115. 

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, destaca que es tracta d'unes bones xifres ja que el partit, en el seu millor moment -al 2007-, va presentar 125 candidatures a la demarcació. "Tot i que el moment és difícil per a la política i el PSC ha passat mesos convulsos estem molt satisfets", ha manifestat. 

Un missatge als crítics

De fet, Fernández no s'amaga i carrega contra els crítics que han abandonat el partit. Algunes baixes han estat sonades, com quan mitja executiva gironina va plegar en bloc el passat mes d'abril. Entre les baixes hi havia alguns dirigents històrics com Joaquim Nadal, Manel Nadal o Pia Bosch, entre d'altres. A banda d'aquesta escissió -que ha desembocat en la creació del nou partit Moviment d'Esquerres (MES)- el PSC també ha vist com exmilitants es donaven de baixa per crear un altre partit, Avancem, que ja ha anunciat acord amb ERC per concórrer a les eleccions conjuntament. 

"Alguns predicaven fa un temps que seria el suïcidi del PSC i que no faríem llistes enlloc i ara els que han marxat no tenen altra sortida que anar amb altres partits", ha critica Fernández. Segons apunta, tant Avancem com MES no tenen prou massa per crear llistes per sí sols i, per això, "han d'anar de la mà d'ERC". "Anar amb ERC era el final planificat per Avancem i MES perquè han vist que l'espai polític és el que és i és difícil encabir-hi més alternatives", ha reflexionat.

Fernández ha deixat clar que el PSC no farà cap pacte previ amb cap d'aquests dos nous partits però ha dit que, després del 24 de maig, el partit està disposat a "parlar amb tothom". "Els militants socialistes no entendríem que busquem pactes abans de les eleccions amb persones que han deixat el partit", ha manifestat. 

Llistes que cobreixen el 85% de la població gironina

El primer secretari dels socialistes gironins ha garantit que el partit tindrà candidatures a tots els pobles on actualment estan governant i ha reconegut que els problemes els tenen als pobles petits. Actualment, el partit ja cobreix el 85% de la població amb les candidatures que té tancades. L'objectiu del partit és mantenir la representació que van aconseguir el 2011, tot i que són conscient que seran unes eleccions "dures i atípiques" no només per la situació econòmica sinó també pel moment polític que viu el país. 

"CiU i ERC volen que les municipals siguin la primera volta del 27 de setembre i això és un error, cal votar projectes de poble i deixar de banda el tema nacional", ha declarat Fernández, que defensa que el PSC el que vol és "treballar per la independència de les persones, és a dir, per la igualtat d'oportunitats". 

El primer secretari dels socialistes gironins ha criticat "l'abandonament" que viuen els ajuntaments per part de la Generalitat. "Mas està desconnectat dels ajuntaments", ha criticat. Segons exposa, la Generalitat no només no paga alguns serveis que deu als ajuntament (com les escoles bressol) sinó que tampoc els reconeix la despesa de plans impulsats pel Govern com, per exemple, el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).