La PAH Girona-Salt torna a accedir als pisos tapiats de Salt

Els activistes i les famílies han tirat a terra la paret de ciment i rajoles

Nou capítol de la polèmica per l'ocupació de cinc pisos al número 3 de la Plaça Catalunya de Salt.

Aquest cap de setmana, activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona-Salt han tirat a terra la paret de rajoles i ciment massís de cinc centímetres que la Policia Local va col·locar el dilluns davant la porta de dos dels pisos.

Des de la plataforma expliquen que ja han denunciat aquesta actuació de la Policia Local de Salt i estudien interposar una querella criminal contra l'alcalde del municipi. Assenyalen que el seu objectiu és arreglar els habitatges, aconseguir un lloguer social o arribar a acords amb les entitats bancàries que en són propietàries.

Els fets es remunten al passat dilluns quan segons l'equip de govern de Salt, la Policia Local del municipi va evitar que s'ocupessin il·legalment i de forma massiva cinc pisos situats al número 3 de la plaça Catalunya de Salt. Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca gironina expliquen que els pisos estaven ocupats des de feia dos mesos i asseguren que els agents - seguint les ordres polítiques- van aprofitar que dos de les famílies havien anat a l'escola a buscar els seus fills per tapiar la porta amb una paret de rajoles i ciment massís de cinc centímetres de gruix, deixant totes les pertinences dels inquilins a dins. En els altres tres pisos els agents no van poder-hi accedir perquè les famílies no els van obrir la porta.

El passat dimecres, una vintena de membres de l'entitat es van concentrar davant de l'Ajuntament de Salt per denunciar l'actuació policial i la situació d'emergència que vivien els afectats. Tal i com han recordat aquest diumenge, les cinc famílies que van ocupar diversos pisos buits del bloc - nou adults i 18 menors d'edat- són nuclis familiars amb greus dificultats que no disposen de casa i que sobreviuen pràcticament sense ingressos.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Salt i la Policia Local asseguren que la versió de la PAH Girona-Salt és "mentida" i que està "orquestrada" malintencionadament per la portaveu de l'entitat, Marta Afuera. Segons les seves explicacions, els agents es van presentar al bloc després que un veí truqués als Mossos d'Esquadra avisant que a l'edifici s'havien rebentat portes d'alguns pisos i que s'havien manipulat comptadors de llum i aigua. Fins al lloc dels fets es van desplaçar una patrulla que va comprovar que s'havien tocat els comptadors i que a l'interior d'un dels pisos hi havia una persona pintant les parets.

Finalment, van obtenir el permís per bloquejar la porta de dos dels tres pisos i van tapiar les entrades de forma preventiva. Una decisió que no ha durat molt temps. Aquest mateix dissabte els activistes i les famílies van tirar a terra la paret massissa que impedia al pas als pisos i van tornar-los a ocupar. El procés es va produir mentre a l'entrada del bloc es concentraven un centenar de persones per desviar l'atenció i impedir el pas dels agents que s'hi acostessin.

Aquest diumenge, amb els ànims més calmats, la PAH Girona-Salt ho ha donat a conèixer i ha explicat els detalls del procés i dels propers passos que tenen previst realitzar. "La Policia Local de Salt va realitzar una completa il·legalitat, els hem denunciat perquè no tenien cap ordre de desallotjament prèvia", ha comentat la portaveu de l'entitat, Marta Afuera.

Restaurar els pisos i aconseguir lloguers socials

Segons la cap de la plataforma, existeixen testimonis que poden constatar que les famílies feia temps que vivien en aquests habitatges i, a més, comptaven amb l'aprovació i el suport dels veïns del bloc. "Els bancs van abandonar aquests pisos, estaven en una situació precària, nosaltres hem començat un procés de bon veïnatge per arreglar-los, netejar-los, pintar-los i posteriorment restaurarem tota l'escala, és l'acord amb el qual hem arribat amb els veïns", ha explicat.

Afuera detalla que el seu objectiu és aconseguir un lloguer social per aquestes famílies o arribar a algun acord amb les entitats bancàries propietàries per permetre que aquestes persones puguin continuar-hi vivint. "Volem agrair el suport i el caliu humà de tots els veïns, la seva paciència i ajuda amb les famílies que pateixen aquesta problemàtica", ha insistit Afuera.

D'altra banda, la portaveu ha assenyalat que han denunciat l'actuació dels policies i estudien presentar una querella criminal contra l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, com a responsable polític dels fets. "Són responsables d'una irregularitat gravíssima, hem demanat consells als advocats i ens han explicat que és totalment factible presentar aquesta querella", ha assenyalat la portaveu.

A més, des de l'entitat denuncien que el ple de l'Ajuntament de Salt va aprovar una moció on es comprometia a sancionar els bancs que mantinguessin pisos buits al municipi. "No entenem com encara no han fet res, sembla que els interessi que els pisos es mantinguin buits perquè quan algú tapia una entrada és perquè no vol que hi visqui ningú", ha subratllat. A part de les cinc famílies que han ocupat pisos d'aquest bloc, des de l'entitat asseguren que constància de 15 famílies més que es troben sense habitatge.

D'altra banda, aquest dilluns 2 de març els activistes es concentraran a un quart d'onze del matí davant dels Jutjats de Girona en una mostra de força ja que diversos membres de l'entitat han estat citats a declarar per un judici de faltes arran d'una denúncia que va interposar l'Ajuntament de Salt.