Neixen els Oscars del circ a Figueres

'Master' és el premi internacional que s'ha creat a Figueres

Figueres s'ha vestit de gala aquest diumenge per acollir la presentació del primer premi internacional del món del circ; els Master.

Els impulsors d'aquest guardó són la Companyia Estatal de Circ de Rússia, l'organització circense més gran del món que gestiona 70 empreses i dóna feina a 6.000 persones. El guardó té com objectiu reivindicar la importància i el treball dels artistes circenses dins del món de les arts. Neix amb la voluntat d'equiparar-se en prestigi als premis Oscars.

S'entregarà per primer cop el proper mes de juny a la ciutat russa de Sochi. Hi poden participar professionals i amateurs i està dividit en onze categories tals com millor productor de l'any o el millor número de l'any.

Quatre membres de la Companyia Estatal de Circ de Rússia (Rosgoscirc) han estat els encarregats de presentar davant dels mitjans de comunicació, invitats i els membres del jurat del 4art Festival de Circ Ciutat de Figueres tots els detalls del nou premi internacional anual del món del circ. Es tracta d'un guardó innovador, únic i inèdit ja que fins ara no existia cap altre de similar arreu del món.

Els impulsors han volgut presentar-lo per primer cop a la capital de l'Alt Empordà aprofitant que durant aquests dies es porta a terme un dels festivals més importants del sector. El mateix director del festival, Genís Matabosch, ha assenyalat la gran relació existent entre el festival i la companyia de circ russa - que ha portat diversos números en totes les edicions del festival- tot subratllant que el guardó s'assemblaria als premis 'Òscars" de cinema, tant en prestigi com rellevància. "Estem en el mateix vaixell perquè el nostre objectiu és defensar el circ de màxima qualitat", ha explicat minuts abans de córrer cap a les carpes per presentar un nou espectacle.

El director general de Rosgoscirc i conseller del Ministre de Cultura de la Federació Russa, Vadim Gagloev, ha estat l'encarregat d'iniciar els parlaments on ha explicat els motius que els han impulsat a tirar endavant aquest projecte. L'organització governamental fa un any que treballa per crear aquest nou premi internacional que, de moment, ja compta amb el suport de la UNESCO, el govern rus i xinès. La Companyia Estatal de Circ de Rússia és tracta d'una de les companyies més antigues, el passat agost va complir 95 anys d'història. L'agrupació s'ha posicionat com l'organització de circ més gran del món. S'encarrega de l'administració de més de 70 empreses, 39 d'elles circs estables i dóna feina a més de 6.0000 persones i compta amb 2.500 animals de 140 espècies diferents.

Durant el seu discurs, Gagloev ha fet una defensa de la utilització d'animals en el circ ja que, segons el director general, permeten mostrar a la ciutadania que "els éssers humans i els animals són el mateix i que formem part del mateix planeta". El director general ha assenyalat que calia impulsar un projecte d'aquestes característiques per promocionar la creativitat en els espectacles de circ, augmentar el nivell i l'habilitat dels artistes i buscar nou noms en el món del circ. No obstant això, l'objectiu principal era revitalitzar i potenciar el món del circ, l'únic gènere artístic que fins ara no disposava d'uns premis internacionals. "A la Lady Gaga la coneix tot el món però als millors artistes de circ ningú els coneix, només els que ens dediquem al sector", ha explicat.

Per això, seguint amb aquesta voluntat, els guardons distingeixen onze categories: la millor atracció de circ de l'any, el millor número de l'any, espectacle, artista, director, artista plàstic, domador, pallasso, compositor, coreògraf i productor de l'any. "En el món del circ no només és important l'artista sinó que hi ha tota una sèrie de professions que no es veuen i que són igual de rellevants i interessants", ha defensat Gagloev.

En aquest sentit, des de la Companyia han volgut deixar clar que els premis estan oberts a artistes - tant professionals com amateurs- de tot el món i que compten amb un jurat d'experts que analitzaran la feina dels candidats durant tot l'any". "No es tracta d'una competició com a tal, la vida d'un artista no només es pot definir per un espectacle, hi han moltes fases i per tant volem valorar el treball de tots els participants durant un període d'un any", ha explicat el primer adjunt de Rosgoscirc, Oleg Shesnokov.

Tots els interessats - artistes i espectadors- només hauran de presentar un vídeo - gravat amb una sola càmera i sense muntatge- a la pàgina web de l'esdeveniment que començarà a funcionar d'aquí a deu dies i tancarà el procés de sol·licituds l'1 de maig. L'organització ha planificat un sistema de votació 'on-line' on totes aquelles persones qui vulguin podran presentar els seus artistes preferits o votar per algun dels que ja es troben a la pàgina web des del 25 de març fins al 5 de juny. Posteriorment els 5 més votats de cada secció passaran a la següent ronda on un consell internacional format per 13 experts seleccionarà els guanyadors, sense tenir en compte les referències ni les votacions populars. En el cas del millor productor o altres categories diferents com millor compositor, la organització i el jurat investigarà la feina realitzada pels artistes participants i no caldrà presentar el vídeo.

Una gala de primer nivell

Els membres del jurat no es podran posar en contacte entre si durant el procés i les votacions seran secretes. Es vol mantenir la sorpresa fins a l'últim moment ja que fins minuts abans de la cerimònia no es coneixeran els noms dels premiats. L'acte d'entrega dels guardons internacionals es farà durant una cerimònia solemne que durarà tres dies, del 26 al 28 de juny del 2015, a la ciutat russa de Sochi.

Personalitats, famosos internacionals i estrelles de nivell mundial provinents de tots els gèneres de les arts seran els encarregats de lliurar els premis. "Hem volgut que sigui així per mostrar la importància dels guardons i reivindicar que els artistes de circ tenen el mateix prestigi que aquests famosos", ha explicat Shesnokov. Durant la presentació - que s'ha fet a l'Escola Oficial d'Idiomes de Figueres- la organització ha mostrat una imatge del dibuix dels premis que s'entregaran, que són allargats, com si fossin una carpa de circ sustentada per tres elefants - símbols de la saviesa- que conformen una lletra , la 'M', de Master.

Durant la cerimònia no podran actuar tots els nominats però es podran veure representacions de teatre de carrer, circ en escenari, concerts, classes magistrals i actes benèfics, entre d'altres. La voluntat de la Companyia Estatal de Circ de Rússia és que els premis es realitzin un cop a l'any a la ciutat de Sochi. Un municipi que, segons Matabosch, és la nova "Barcelona moderna russa". De cara a l'any vinent, preveuen ampliar el nombre de categories creant un nou premi, el millor festival de l'any. "El circ és sorpresa i, per tant, serà millor no dir res més", han conclòs rient Shesnokov i Gagloev.