Els robatoris amb força cauen un 34,54% en un any a Salt

L'alcalde ressalta la davallada de la delinqüència i assegura que "ja no hi ha la crispació" dels anys 2010 i 2011

Les dades policials de Salt durant el darrer any recullen una davallada en gairebé tots els tipus de delictes i faltes. L'alcalde i la tinent d'alcalde de Seguretat, Anna Fusté, ha presentat les xifres del 2014 que indiquen un descens global del 13,9% en el nombre de fets recopilats. Desgranat, la caiguda en relació als delictes és del 17,70% mentre que el de les faltes és del 8,90%.

Fusté ha exposat, a més, que els descensos són més acusats en aquells tipus de delicte que acostumen a generar més inseguretat. Així, els robatoris amb força registrats entre gener i desembre del 2014 són un 34,54% menys que durant l'any anterior. En els robatoris amb violència i intimidació, la davallada és del 18,90%. A més, segons ha indicat Fusté, ha incrementat l'índex policial del resolució.

L'equip de govern atribueix el descens a múltiples factors. D'una banda, la bona coordinació entre cossos, sobretot entre Mossos d'Esquadra i Policia Local arran de l'obertura de la nova comissaria compartida. De l'altre, també situen com a claus del descens la implantació de nous sistemes, com ara les càmeres de videovigilància al sector centre, el patrullatge per les zones comunes de 61 comunitats de veïns i la implantació de la unitat canina de la Policia Local.

A més, també ressalten que ha estat important la tasca de la policia espanyola, la Guàrdia Civil, jutges i fiscals per aconseguir treure de circulació delinqüents multireincidents. "Si mirem el Top ten de reincidents que tenim ara, no tenen res a veure amb els d'abans que podien acumular més de 20 detencions anuals", ha afirmat l'alcalde.

Jaume Torramadé ha afirmat que, fent una mirada retrospectiva, han constatat que les xifres de delinqüència estan molt per sota dels índexs que s'havien registrat els anys 2010 i 2011, quan hi va haver aldarulls i protestes veïnals. "No parlem de percepcions, això són xifres objectives", ha exposat Torramadé.

Menys delinqüència que el 2010

L'equip de govern també ha fet una comparativa amb l'any 2010, quan havien incrementat les demandes de presència policial al municipi per l'augment de la sensació d'inseguretat. Segons aquestes xifres, des del 2010 fins al 2014 el nombre de delictes i faltes ha caigut un 31,51%, passant de 2.710 de fa quatre anys a 1.856 els darrers dotze mesos.

Per tipologia de delinqüència, han passat de 1.103 delictes contra el patrimoni el 2010 a 733 el 2014; de 280 robatoris amb força a 189; de 88 atracaments amb violència i intimidació a 60 i de 61 robatoris i furts d'ús de vehicles a 33.

Torramadé ha afirmat que la situació de "crispació" i "conflictivitat" que hi havia el 2010 i el 2011 "ja no existeix" però que no es pot "abaixar la guàrdia" per evitar que pugui tornar a passar.