Vinculen la figura de Jordi Pujol Ferrusola en el crim d'una dona a Girona

La defensa de Bernard Andrighetto diu que és víctima d'una trama corrupta vinculada al fill del president

L'empresari acusat d'assassinar a trets la dona a la casa familiar del barri de Palau de Girona el 17 d'octubre del 2011 s'ha assegut, per primer cop, davant els membres del jurat popular que decidiran si és culpable o no.

Bernard Andrighetto s'enfronta a 21 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes.

El fiscal està "convençut" que aquella nit el processat va empunyar una arma amb cada mà i li va clavar deu trets a la seva dona.

La defensa, en canvi, al·lega que l'autor del crim va ser una tercera persona que va entrar a la casa buscant venjança perquè Andrighetto estava implicat en una trama corrupta vinculada a Jordi Pujol Ferrusola.

Elecció del jurat

Aquest divendres al matí han escollit els nou membres del jurat popular. Quatre dones i cinc homes seran els encarregats, a finals de la setmana vinent, d'emetre un veredicte. Després de la tria del jurat, ha començat el judici contra Bernard Andrighetto, l'empresari d'origen francès acusat d'assassinar la dona a trets a Girona. A la tarda, tota la comitiva es desplaça fins a la casa que compartien acusat i víctima, al carrer Lluís Borrassà 14 del barri de Palau, per fer una inspecció ocular del lloc del crim.

Durant el tràmit d'al·legacions prèvies, el fiscal, l'acusació particular exercida pel lletrat de la Generalitat perquè es tracta d'un cas de violència domèstica i la defensa han exposat al jurat popular com creuen que va passar el crim del 17 d'octubre del 2011.

El fiscal del cas, Víctor Pillado, ha assegurat que està "convençut" que aquella nit Andrighetto i la víctima van discutir al dormitori. Llavors, l'home va treure una revòlver i la va amenaçar. Ella va fugir espantada fins al lavabo però, un cop allà, el processat la va acorralar, va agafar una segona arma -una pistola- i va disparar fins a deu trets amb les dues armes al mateix temps. Tots els projectils van impactar en el cos de la víctima, que va morir l'endemà a l'hospital.

L'acusació pública creu que l'acusat "menteix" ara, quan apunta a una tercera persona com l'autor del crim. El fiscal ha exposat que en les primeres versions que va donar a la policia el mateix acusat va reconèixer ser l'autor del tiroteig mortal. De fet, el judici contra Bernard Andrighetto, en presó preventiva des del 2011, havia de celebrar-se el setembre del 2013. Quan ja estava tot llest perquè l'Audiència de Girona engegués el jurat popular, la nova versió d'Anrighetto i l'aparició d'un suposat testimoni que reforçava la versió de la tercera persona va fer aturar tot el procés i retornar el cas a instrucció.

Això va obligar a suspendre el jurat i a tornar a enviar el cas a instrucció (en concret, al Jutjat de Violència sobre la Dona). L'objectiu era que, abans no s'assegués Andrighetto a la banqueta dels acusats, es tanquessin tots els dubtes al voltant d'aquesta tercera persona. Un cop investigada aquesta nova prova, la conclusió per al fiscal del cas és que no hi ha cap altre implicat en el crim a banda de l'empresari.

L'acusació pública creu que tot plegat és una maniobra d'Andrighetto per desviar l'atenció i l'acusa d'assassinar la dona després d'acorralar-la al lavabo. El mateix sosté el lletrat de l'acusació particular que s'adhereix a la tesi del fiscal.

Trama de corrupció amb Jordi Pujol Ferrusola

Al llarg del procés, Andrighetto ha canviat de versió en diverses ocasions i també d'advocat. Finalment, ha arribat a judici de la mà del lletrat Wenceslao Tarragó, que sosté una versió definitiva del què, segons l'empresari, va passar aquella matinada. Andrighetto assegura que ha estat víctima d'un complot ordit arran d'una trama de corrupció relacionada amb una xarxa d'hipermercats i Jordi Pujol Ferrusola.

Segons l'escrit de defensa, Andrighetto va començar a témer aper la seva vida i la dels seus fills després de fer d'intermediari per a la trama de corrupció, que va pagar una comissió de 8 milions d'euros (MEUR) per aconseguir llicències d'edificació i explotació per a tres centres comercials a Catalunya. Finalment, però, "el pagament d'aquesta comissió no va servir per poder implantar els hipermercats i van fer responsable a Andrighetto del fracàs del projecte il·lícit", apunta la defensa.

Per això, la defensa demana que l'absolguin de l'assassinat perquè, segons la seva versió, aquella matinada al domicili familiar, una tercera persona i la seva dona van intentar atemptar contra la vida d'Andrighetto i, per defensar-se, l'empresari va acabar disparant sense apuntar i a les fosques impactant, per casualitat, els projectils en el cos de la seva dona. En relació a la tinença il·lícita d'armes demana 1 any de presó.

El judici continuarà dilluns al matí, amb la declaració de l'acusat. El lletrat de la defensa també ha proposat aquest divendres nou testimonis nou, entre els quals hi ha el comandant responsable de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil perquè desgrani la investigació relacionada amb la suposada trama corrupta.