El projecte de parc eòlic de Ventalló, enterrat per sempre

L'empresa que l'havia de fer renuncia

El projecte per aixecar un parc eòlic a Ventalló (Alt Empordà) ja és història. L'empresa que havia de fer-lo, Enel Green Power SL, ha presentat la renúncia del projecte davant la Generalitat i el Govern l'ha admès. Segons publica el DOGC, el Departament d'Empresa i Ocupació ja ha anul·lat l'autorització administrativa, cosa que suposa que tota la tramitació queda en no res. El parc havia de tenir deu aerogeneradors de 150 metres, que en total generarien una potència de 20 megawatts (MW). La instal·lació va provocar oposició al territori. Ecologistes i alcaldes s'hi van oposar des d'un principi i fins i tot van dur el projecte davant el TSJC, on van presentar un contenciós administratiu.

El projecte per aixecar un parc eòlic a la serra de Ventalló, que ara ja està enterrat, es remunta sis anys enrere. Aleshores, naixia la plataforma Salvem el Terraprim, per lluitar contra la instal·lació d'aerogeneradors proposada per l'empresa Enel Green Power SL.

El parc que es projectava tindria deu aerogeneradors de 150 metres d'alçada. Cadascun tindria una potència de 2.000 kW (és a dir, que la total del parc seria de 20 MW). Els molins es volien situar a cavall de l'Alt i el Baix Empordà, als termes de Ventalló, Viladamat, Albons, la Tallada i Bellcaire.

El desembre del 2011, la Generalitat va tirar endavant l'autorització administrativa del parc eòlic, que és la que ara es deixa sense efecte. A finals de l'any passat, Enel Green va demanar a Energia i Mines tirar-la enrere a causa de "la impossibilitat sobrevinguda" d'aixecar els deu aerogeneradors "per inviabilitat econòmica". És a dir, que el parc eòlic no surt rendible.

Entre els motius que han portat a Enel Green a renunciar al projecte hi ha les modificacions legislatives en matèria de renovables (com ara la supressió de primes). A més, entremig, el projecte també havia patit algunes modificacions. Per exemple, es demanava que la línia que havia d'evacuar l'energia fins a la xarxa elèctrica se soterrés.

Segons publica avui el DOGC, la Direcció General d'Energia i Mines ha acordat "deixar sense efecte" l'autorització administrativa que permetia tirar endavant el parc eòlic de Ventalló. La instal·lació havia provocat una forta oposició al territori, no només dels ecologistes i moviments ciutadans, sinó també dels mateixos alcaldes. Salvem el Terraprim i els cinc ajuntaments van dur el projecte davant el TSJC, presentant-hi un contenciós administratiu que ara no caldrà resoldre.