Txarango s'imposa als Premis Enderrock 2015 de votació popular amb quatre guardons

Els premis es tornaran a lliurar al Teatre Municipal de Girona

El grup de fusió Txarango ha estat el gran triomfador dels Premis Enderrock de votació popular i s'ha emportat el premi a millor disc de pop-rock en català per 'Som riu', millor artista i millor directe de l'any, i el tema 'Compta amb mi' ha rebut el premi a la millor lletra. A més, la crítica també li ha atorgat el premi a millor artista de l'any, coincidint amb el criteri de la votació popular, en total 5 Premis Enderrock 2015.

'Ja no ens passa' d'Els Amics de les Arts ha estat elegida millor cançó de pop-rock, d'un grup que també ha guanyat el premi a la millor portada per 'Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure', en total 2 Premis Enderrock 2015. 'Sexy' d'Oques Grasses, ha obtingut el premi el millor videoclip i 'Protesta' de Cesk Freixas, el millor DVD, completen la categoria.

Els guanyador del guardó al millor artista en llengua no catalana és Love of Lesbian i el grup revelació Bonobos. Pel que fa a les sales de concerts, la votació popular ha considerat que La Mirona de Salt és la millor. En cançó d'autor els vots populars han anat a Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernandez Miró pel disc 'Granada' i a Joan Dausà pel tema 'On seràs demà?'. En el capítol de folk, Toni Xuclà ha estat guardonat amb el millor disc per 'Una terra sens mapa' i Lo Gitano Blanc amb la millor cançó per 'La rumba ebrenca'.

Pel que fa al jazz, Joan Chamorro ha estat doblement guardonat amb el disc 'La màgia de la veu' i millor nova proposta per Presenta Rita Payès. En l'apartat de clàssica, el millor disc ha sigut per 'Araguaia' de Carles Cases i millor nova proposta per l'Orquestra del Montsalvat. Finalment, el disc 'El Petit Príncep' d'Àngel Llàcer i Manu Guix, ha estat guardonat en el nou apartat infantil / públic familiar.

Els Premis Enderrock de votació popular han registrat enguany més de 16.100 vots d'usuaris únics registrats a través de la pàgina web (un 14,8% més que l'any passat). 

Reconeixements a la indústria musical

Coincidint amb l'anunci dels guanyadors, aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, Enderrock ha lliurat els reconeixements a la indústria musical catalana. Les Matinades musicals de Televisió de Catalunya han rebut el premi a la indústria musical pels 5 anys oferint música en franges nocturnes. Les editores i productores discogràfiques Picap i DiscMedi han estat guardonades pels seus 30 i 25 anys respectivament, donant suport als artistes del país; així com la discogràfica i empresa de management RGB, en el seu 20è aniversari. 

D'altra banda, la Nova Jazz Cava de Terrassa, també en el seu 20è aniversari, ha estat premiada per la seva programació estable de jazz "que permet oferir un aparador immillorable a la producció jazzística actual". I l'Associació de Músics de Jazz i Música moderna de Catalunya, en el seu 25è aniversari, ha estat premiada per ser una entitat de referència dels músics. Finalment, han estat reconegudes les publicacions muscials especialitzades 'MondoSonoro' (20 anys) i 'Rockdeluxe' (30 anys).

Premis de la crítica

Els premis de la crítica, que també es lliuraran a la festa dels Premis Enderrock 2015, ja es van fer públics l'1 de gener i van recaure en Txarango (millor artista), el disc 'El poder del voler' de Senior i el Cor Brutal (millor disc de l'any), 'On és la màgia?' de La iaia (millor disc de pop-rock), 'Allau d'estrelles solitàries' de Xavier Baró (millor disc de folk), Zoo amb el debut 'Tempestes vénen del sud' (grup revelació), 'Vertebrats' de David Mengual Free Spirits Big Band (millor disc de jazz), i 'Mompou Songs' de Roger Padullés (millor disc de clàssica).

La gala d'entrega es manté a Girona

Per tercer any consecutiu, Girona, concretament el seu Teatre Municipal, acollirà el pròxim 26 de març la 17ª edició dels Premis Enderrock, els màxims guardons de la música catalana. La gala serà conduïda pels integrants de Teatre de Guerrilla, Rafael Faixedas i Carles Xuriguera, i serà retransmesa en directe per la Xarxa de Televisions Locals i per Internet als webs de l'Ajuntament de Girona, el grup Enderrock i Vilaweb.

Els artistes que amenitzaran la cerimònia són 'Els Catarres, Núria Graham i Nyandú, i com a guanyadors Joan Dausà i Senior i el Cor Brutal, a més d'altres sorpreses. La gala d'enguany estarà dedicada a la memòria de tres grans de la música catalana: Gato Pérez, Ovidi Montllor i, especialment, al gironí Xavier Cugat, en el 25è aniversari de la seva mort

Girona, 'districte musical'

Com a novetat, els dies previs a la gala, Enderrock s'ha proposat convertir Girona en "districte musical" de Catalunya, en expressió del director editorial del grup, Lluís Gendrau. El cap de setmana previ a la gala (21 i 22 de març) s'organitzaran una desena concerts de grups emergents de l'escena catalana, i al llarg de la setmana hi haurà projeccions de documentals, entrevistes als grups guanyadors i actuacions al nucli antic, perquè la ciutat "respiri música pels quatre cantons".