L'equip de govern de Salt i l'assemblea d'entitats s'enfronten al ple per la Coma Cros

Torramadé descarta la proposta de gestió comunitària

Tensió i retrets entre l'equip de govern de Salt i l'assemblea d'entitats al ple d'aquest dilluns. El motiu, les discrepàncies sobre el model de gestió de la Coma Cros. Mentre les entitats aposten per un crear un ateneu popular amb un model de gestió comunitària, l'alcalde argumenta que aquesta figura no és possible des del punt de vista legal perquè el responsable últim de l'equipament sempre és l'ajuntament.

Els seients per a públic s'han omplert de pancartes on s'hi podia llegir 'Gestió comunitària' o '#asalttenimunprojecte'. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha respost a les preguntes d'IpS i el PSC i ha assegurat que estan d'acord "en el fons" de les reivindicacions però que "les formes" són inviables. La necessitat de definir els futurs centres cívics a Salt va ser l'eix d'un procés participatiu que va començar el juliol del 2013.

Un dels aspectes a debatre per recollir propostes de la ciutadania era com volien els saltencs que fos la Coma Cros, per obrir l'espai a tots els veïns i no continués essent d'ús exclusiu per a les entitats que hi tenien local.  

Amb tot plegat, una comissió havia d'elaborar un informe que l'equip de govern tindria sobre la taula a l'hora de definir la seva política de centres cívics i casals de barris.  

Aquest procés participatiu, però, ha acabat amb discussions i retrets entre l'assemblea d'entitats i l'equip de govern. Aquest dilluns al vespre, la sala de plens s'ha omplert de persones amb pancartes reclamant una 'gestió comunitària' per a la Coma Cros. A l'apartat de precs i preguntes, tant Independents per Salt (IpS) com el Partit Socialista de Catalunya (PSC) han fet una bateria de preguntes a l'alcalde, Jaume Torramadé, per saber els motius pels quals es descarta la proposta de l'assemblea.  

Torramadé ha argumentat que la figura de la gestió comunitària és, senzillament, impossible de crear perquè a nivell jurídic l'ajuntament no pot cedir la gestió a un tercer sense convocar un concurs públics. Segons l'alcalde, el consistori no es pot desvincular de la gestió d'un equipament municipal i tampoc existeix al municipi cap societat que pogués complir requisits d'experiència que exigiria una convocatòria de licitació.

Les explicacions de l'alcalde no han convençut al públic que, en diverses ocasions, l'han acusat de "mentider" i l'han tatxat de poc democràtic. Això ha provocat que Torramadé exposés també com a argument que l'assemblea d'entitats no representa totes les entitats que hi ha a la població i, per tant, el paper de l'ajuntament és clau per assegurar que tothom pot accedir a la Coma Cros i no només uns quants.  

El públic l'ha acusat de no haver-se llegit la proposta i asseguren que la 'gestió comunitària' que proposen porta aparellada un projecte que preveu desenvolupar activitats dirigides a tota la població, no només a les entitats que representen.  

Tot i això, la tensió ha continuat, sobretot quan ha acabat el ple i el públic ha volgut llegir tres preguntes que duien per escrit. Aquí, l'enfrontament ha estat perquè Torramadé només ha permès que llegís les preguntes la persona que havia presentat la sol·licitud, que no és la que els assistents volien. Aleshores, han optat per llegir les tres preguntes i marxar tots del ple sense escoltar la resposta. "Qui és democràtic però no escolta les respostes", ha lamentat Torramadé.  

L'alcalde també ha criticat que el PSC se sumi a les entitats i els acusat de tenir la mirada posada en les properes eleccions. Segons Torramadé, durant el mandat del PSC amb ERC, amb Iolanda Pineda al capadavant, denegaven permisos per fer actes a la Coma Cros per "motius racistes". "Quan eren minories que no interessaven, se'ls obligava a anar a un altre lloc", ha afirmat. Per justificar-ho, ha posat xifres sobre la taula i ha afirmat que durant el 2010 es van autoritzar 219 actes i el 2014 n'han estat 1.016.