Lloret de Mar vol atreure turisme i inversions xineses

El consistori ha firmat un acord amb l'agència de viatges estatal més gran de la Xina

El mercat xinès. Aquest és el repte que s'han proposat aconseguir de cara als propers anys l'Ajuntament de Lloret de Mar, que vol atreure més turistes i inversions del gegant asiàtic. Seguint la línia que els empresaris van impulsar per atreure turisme rus, ara el consistori vol apostar per aquest camí. De moment, aquest diumenge ja han fet un primer pas firmant un acord amb l'agència de viatges estatal més gran de la Xina perquè inclogui el poble i la Costa Brava dins de les rutes de Catalunya.

A més, han convidat una vintena d'empresaris xinesos a passar uns dies perquè coneguin l'oferta i les característiques del municipi. L'any passat 50 milions de xinesos van viatjar fora del país per turisme. La setmana passada, la Generalitat, els empresaris i l'Ajuntament de Lloret de Mar van donar a conèixer la creació d'un pla operatiu amb accions concretes per reconvertir i modernitzar aquesta vila com una de les destinacions més importants d'arreu de Catalunya.

Entre les accions més immediates hi havia l'acord per fer un pla d'usos que determinés quina mena d'establiments podien ubicar-se al carrer principal de la vila, l'avinguda Just Marlès, o la creació d'un nou espai complementari per instal·lar-hi els locals d'oci nocturn i descongestionar així el centre del municipi.

Un pla que és un exemple dels esforços que està fent el poble per revitalitzar el turisme i modernitzar-se. Una altra mostra d'aquests intents és l'acord que aquest dissabte ha firmat l'alcalde de Lloret de Mar amb els responsables de l'agència de viatges estatal de la Xina per promoure el coneixement i els atractius de Lloret de Mar i la Costa Brava entre les seves agències. El conveni preveu que les agències incloguin el municipi i la zona de la Costa Brava com una parada clau en les visites, rutes o itineraris de Catalunya. Durant aquest diumenge a la tarda, el consistori ha acompanyat uns vint empresaris xinesos per tot el poble per ensenyar-los l'oferta d'oci, d'activitats, cultural i natural del municipi. Paral·lelament s'ha realitzat una trobada entre empresaris xinesos i lloretencs per intercanviar experiències i opinions.

Mostrar els "atractius" del municipi

Abans, al matí, Lloret de Mar ha celebrat l'Any Nou Xinès amb una cercavila d'animals mitològics d'aquest país asiàtic que s'ha barrejat amb tocs de la cultura catalana com els geganters. En total hi han participat més d'un centenar de persones. Finalment, aquest diumenge a la nit, el Gran Casino Costa Brava acollirà un sopar benèfic on assistiran més de 700 persones, la meitat d'elles empresaris xinesos que viuen arreu de Catalunya. Una jornada completa que ha comptat amb la presència de la televisió nacional xinesa - la principal del país que té una audiència de 1.300 milions de persones- que ha cobert part dels actes.

"Ens volem donar a conèixer tant per atreure inversions al territori com també per incrementar el turisme xinès que actualment és anecdòtic", ha explicat el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Orobitg. Segons les dades aportades pel consistori el poble, amb 41.000 habitants, és la segona destinació més visitada de Catalunya, darrere de Barcelona. L'any passat va rebre 1 milió de visitants i va registrar 5 milions de pernoctacions. En concret, la vila aglutina el 50% de tots els llits o places hoteleres que hi ha a la Costa Brava amb 120 hotels i disposa d'una àmplia gamma d'establiments de luxe. A més, compta amb un dels principals parcs aquàtics de tot Europa i des de fa uns anys treballa amb diversos projectes turístics com 'Lloret de Mar, ciutat de llums' o posicionar-se com la capital de les celebracions.

Una oferta "molt variada i interessant", ha destacat el regidor. "Tal com vam ser pioners, anant a Moscou, que semblava una quimera per atreure turisme rus ara volem fer el mateix amb la Xina", ha detallat Orobitg. Cal recordar que els russos van ser el segon mercat més important el 2013. "No ens volem restringir, per més que estigui lluny, sigui una altra cultura o per més difícil que sembli; els primers que treballin aquest sector seran els primers que en recolliran els fruits", ha comentat. "Si no ens belluguem i donem a conèixer la nostra destinació ningú vindrà a veure'ns", ha afegit.

La trobada empresarial ha comptat amb l'assistència del president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya i Espanya, Lam Chuen Ping. "Els ciutadans xinesos no vindran si no els expliquem que això existeix perquè no ho coneixen. Despertar l'interès de l'agència estatal de viatges servirà perquè puguin venir visitants a la Costa Brava i, en un futur, és possible que activi projectes empresarials o inversions", ha assegurat. L'any passat 50 milions de xinesos van sortir del país per fer turisme i, segons Chuen Ping, està previst que enguany se superi aquesta xifra arribant als 70 o 80 milions de persones.

"Avui en dia el turisme xinès no té un gran pes. Els nostres mercats principals són el mercat interior - Catalunya i Espanya- seguit pel turisme francès, l'alemany i el rus", ha explicat Orobitg. Tot i això, els empresaris turístics assenyalen que Lloret de Mar disposa de tots els ingredients necessaris per ser una gran destinació turística. "És un poble molt bonic, amb les platges, els jardins, a pocs quilòmetres de Barcelona", ha explicat Jie Guan, responsable d'una de les agències de viatges principals que des de fa 15 anys tenen seu a Barcelona. Una de les companyies més grans que cada any organitzen 300 grups - uns 50.000 visitants xinesos- que volen conèixer Espanya i Catalunya. "Els turistes xinesos estan interessats en la cultura, la gastronomia i Lloret té molt a oferir en els dos sentits", ha conclòs.