La clínica dental solidària de Girona es torna a desbordar

Els dentistes esperen poder reobrir-la de cara a l'estiu, un cop hagin pogut atendre els 230 inscrits

"S'ha tornat a desbordar, hem hagut de prendre la decisió aquesta setmana davant l'allau de pacients que hem rebut", comenta la nova presidenta de l'Associació de Dentistes Solidaris de Girona i del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya de les comarques gironines, Pilar Casas. En menys de dos mesos, el centre - pioner i únic a les comarques gironines- ha rebut 230 pacients. "Tenim moltes hores durant la setmana que no hi ha odontòleg per atendre els inscrits", lamenta la presidenta. I és que la demanda no para de créixer però l'entitat no disposa dels professionals necessaris per fer-hi front. "Necessitem més gent que ens ajudi a assumir la gran demanda que tenim en aquests moments de crisi econòmica, de gent que es troba en risc d'exclusió social i que té el mínims recursos econòmics", detalla.

Actualment, 26 odontòlegs treballen voluntàriament i de forma altruista passant visita en el centre situat a la Plaça del Mercat de Girona. Una xifra insuficient. Per això des de l'associació fan una crida al col·lectiu perquè més dentistes es sumin al projecte i puguin reduir la llisa d'espera més ràpidament i ajudar a més persones.

En concret, l'associació va tornar a admetre pacients nous a principis del mes de gener després de més de dos anys de treball eixugant la llista d'espera. Els fets es remunten a l'abril del 2012 quan la clínica dental va anunciar que no admetria més pacients fins que pogués atendre les 300 persones inscrites. En aquell moment, el president de l'associació, Emili Banchilleria, va calcular que trigarien mig any en poder reobrir les portes. No obstant això, al cap d'uns mesos i veient el gran nombre de pacients que encara hi havia a la llista, l'entitat va modificar la seva previsió tot apuntant que intentarien reobrir l'accés al cap d'un any, a finals del 2013. Una data que, finalment, no va ser possible i no ha estat fins el mes de gener del 2015 que han pogut admetre nous pacients.

"Es tracta d'una aturada provisional. Esperem que el proper mes de juny o juliol podrem tornar a agafar més ciutadans, un cop hàgim enllestit la feina", comenta Casas. Des de l'associació subratllen que si mantinguessin la llista oberta acabarien "saturant i col·lapsant" el servei. Un fet que suposaria un perjudici pels pacients ja que haurien d'esperar anys fins que els poguessin atendre.

El trasllat, frenat

D'altra banda, ara fa un any, el consistori gironí va començar a estudiar la possibilitat de traslladar la clínica a un altre espai més gran situat prop del centre educatiu dels Maristes, a la zona de Can Gibert del Pla. La intenció era portar fer el canvi durant el 2014 i aprofitar l'espai lliure al Mercat de Girona per ubicar-hi una zona d'activitats turístiques i econòmiques per impulsar el mercat gironí.

Una idea que, de moment, ha quedat aturada. "El trasllat no és tant fàcil, cal fer tota la infraestructura, posar l'equipament dental, portar la cadira, els motors hidràulics, els tubs i altres elements", apunta Casas. La presidenta explica que estaven il·lusionats i veien amb molts bons ulls el canvi perquè els permetria augmentar el nombre de pacients, l'espai per atendre'ls i l'aparcament. "Ens semblava fantàstic i estàvem encantats però el que passa és que ningú es vol fer càrrec de les despeses del trasllat o les infraestructures", comenta.

Casas subratlla que l'associació que gestionat la clínica dental solidària és una entitat benèfica, sense ànim de lucre, que no pot assumir aquest cost. "No podem pagar tot el trasllat, comprar més cadires per atendre els pacients i fer tot el canvi. També és un projecte que s'ha frenat des de l'Ajuntament de Girona", lamenta.

Durant el 2014 la clínica ha aconseguit superar el miler de visites. Un total de 145 pacients han acabat el tractament i 111 porten nova pròtesis. "Era un repte molt important per nosaltres", assenyala Casas. Els pacients són persones amb poc recursos econòmics i risc d'exclusió social, derivades a la consulta a través dels serveis socials. Tot i que en els centres d'atenció primària fan extraccions dentals necessàries, a la clínica dental solidària reben el tractament adequat de les dents que es poden conservar reparant-les. El servei no realitza pròtesis fixes ni implants. Els pacients beneficiaris només paguen un preu simbòlic pel tractament.

"No és només poder donar un nou somriure sinó que també es tracta que els ciutadans puguin tornar a menjar i, fins i tot, és un tema social ja que en alguns casos no poden accedir a un lloc de feina si no tenen les dents bé. És un peix que es mossega la cua ja que el cercle de l'exclusió social a vegades està relacionat amb l'aparença física", comenta Casas. La presidenta subratlla que tot i ser una entitat petita estan "molt il·lusionats" amb el projecte i que continuaran treballant amb esforç, aportant el seu granet de sorra per ajudar totes aquelles persones que pateixen més la crisi econòmica.