Figueres ajornarà el cobrament de l'IBI als veïns amb al·legacions al cadastre pendents

El consistori ha rebaixat el tipus de la taxa a nivells del 2008

L'actualització del cadastre que l'Estat va fer a Figueres entre els mesos de novembre i desembre de l'any passat va detectar un total de 1.961 incidències en finques del municipi per ampliacions o reformes no declarades. Tot i que 250 veïns van presentar al·legacions, l'Estat ha calculat que Figueres recaptarà 1.850.000 euros de l'IBI l'any 2015 perquè ha inclòs les quotes de les revisions pendents de resolució.

Per ajudar aquests veïns, el consistori habilitarà un servei d'assessorament jurídic pels afectats i no els cobrà els increments de l'IBI fins que no hi hagi una resolució definitiva. També es rebaixarà el tipus de la taxa a nivells del 2008 perquè "la patacada no sigui tant bèstia". Com a 52 municipis més de les comarques gironines, l'Estat va actualitzar el cadastre de Figueres a finals de l'any passat. Concretament, entre els mesos de novembre i desembre, l'oficina del cadastre de Girona va notificar a tots aquells veïns que havien fet reformes o ampliacions no declarades el nou valor cadastral de les seves propietats, que en alguns casos s'ha multiplicat.

En total, la regularització va detectar modificacions en prop de 2.000 finques urbanes del municipi, exactament en 1.961. Dels veïns afectats, 250, poc més del 10% del total, van presentar al·legacions en el seu moment assessorats pel mateix consistori figuerenc o pels diferents bufets d'advocats de la ciutat en no estar d'acord.

Amb les dades de l'actualització cadastral a la mà, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que el nombre de veïns afectats per la revisió és molt elevat i que el consistori ha posat en marxa una sèrie de mesures "per no perjudicar els interessos d'aquests veïns", especialment els d'aquells que tenen al·legacions pendents de resoldre. Felip ha explicat que l'Estat, a l'hora de calcular el que recaptarà l'ajuntament el 2015 per l'IBI, ha inclòs les taxes de tots aquells veïns amb al·legacions presentades i que això els deixa en una situació d'"indefensió".

Per protegir els seus interessos, Marta Felip ha avançat que l'Ajuntament de Figueres no cobrarà les quotes dels veïns amb al·legacions pendents fins que no hi hagi una resolució definitiva perquè "no tenen afany recaptatori". "No està a les nostres mans revisar valors cadastrals, però sí quan cobrem l'IBI", ha afegit. Així, dels 1,8 milions d'euros que recaptaran aquest 2015 per l'IBI, el consistori deixarà pendents de cobrament uns 180.000 euros fins que tots els casos estiguin resolts.

Per evitar "que la patacada no sigui tant bèstia", Felip ha destacat que també han rebaixat el tipus de la taxa de l'IBI a nivells del 2008 després dels increments dels últims anys imposats per l'Estat. D'aquesta manera, el tipus per a l'any en curs serà del 0,79, pràcticament igual que el 0,78 de fa vuit anys enrere.

Una altre de les mesures que engegarà l'ajuntament figuerenc per ajudar els veïns afectats per l'actualització del cadastre amb al·legacions pendents serà habilitar un servei jurídic que seguirà cas per cas totes les al·legacions fins el moment que es resolguin. Segons Manel Toro, regidor d'Hisenda i primer tinent d'alcalde, estudiaran quines al·legacions tenen base jurídica i "acompanyaran els contribuents" en tot el procés fins que obtinguin una resposta definitiva a les seves objeccions.

Per últim, tots els veïns afectats per la regularització, tant els que han presentat al·legacions com els que no, tindran dret a fraccionar els seus pagaments com contemplen les ordenances municipals.