Els camioners reclamen accelerar l'obra de l'N-II per estalviar-se els 4,65 euros de l'autopista

Foment aparca l'opció de desdoblar la carretera amb el mètode alemany

Els camioners gironins asseguren que el nou anunci per desdoblar l'N-II a l'Alt Empordà no fa més que confirmar que aquesta és "una carretera maleïda". El secretari general de la patronal Asetrans diu que, apart de terminis, només s'entreveu "una petita voluntat" de condicionar com cal, i d'una vegada per totes, la carretera.

Per això, els transportistes reclamen mesures efectives. D'entrada, volen que s'acceleri la represa de l'obra al tram que s'estén fins a Orriols (i que porta empantanegat des de l'estiu del 2010). Carles Palacio assegura que aquesta ha de ser "la prioritat bàsica" de l'Estat perquè així l'N-II desdoblada podrà arribar fins a una nova sortida de l'AP-7 (la número 5, que connecta amb l'Escala).

D'aquesta manera, els tràilers s'estalviaran haver de pagar més trams de peatge. Si vénen del nord, podran enllaçar amb l'N-II a través d'aquesta sortida i, aprofitant la circumval·lació gratuïta a quatre carrils, arribar fins a Fornells i ja circular altre cop per nacional fins a Maçanet.

I en sentit contrari, un cop s'ha permès als camions circular pels 2,7 quilòmetres del Sils-Maçanet, els tràilers podrien fer el mateix trajecte a la inversa. D'aquesta manera, l'obligatorietat de circular per l'AP-7 quedaria restringida només entre la sortida 5 i la de la Jonquera (amb el conseqüent estalvi de peatges per al sector).

Fart d'esperar terminis, Carles Palacio també proposa traslladar a aquest tram del nord la situació que ja s'ha permès al sud. "S'han de prendre mesures d'emergència; per això, si s'alliberessin els pocs quilòmetres que hi ha entre el peatge de Vilademuls i l'enllaç de l'Escala, això ens permetria donar més rendibilitat a la carretera", indica. I hi afegeix: "Sinó, amb la situació actual, els camions no poden passar més enllà de Girona nord" (perquè a Vilademuls, un cop acaba la circumval·lació, com que la nacional està empantanegada, se'ls impedeix sortir).

"Amb seny"

Pel què fa a la resta de trams del nord, dels quals aquest 2015 se'n redactarà el projecte a excepció de les variants de Bàscara i Pont de Molins, els camioners volen que l'obra "es faci amb seny". I sobretot, com puntualitza Palacio, "prioritzant els enllaços amb les vies d'alta capacitat", perquè sinó ens trobarem amb una infraestructura "sense sentit, com ja ha passat amb d'altres com el túnel de Bracons".

"La lògica és que no quedin trams desdoblats a l'N-II sense principi ni final, per evitar que els camions caiguin en una carretera prohibida", subratlla el secretari general de l'Asetrans. Per últim, Palacio també critica que la indefinició en els terminis és "sorprenent", i posa com a exemple l'obra de l'Eix Transversal, quan es van "desdoblar 150 quilòmetres amb molt menys temps".

Inversió pública

A l'hora de desdoblar l'N-II a l'Alt Empordà, i segons han explicat fonts de la Generalitat, Foment ha aparcat la idea de fer l'obra amb el mètode alemany (és a dir, amb l'entrada de capital privat). La intenció ara és que tota es pagui amb inversió pública, incloent el cost dels diferents trams als pressupostos generals de l'Estat.

Al nord de la demarcació, allò que es farà amb l'N-II serà duplicar-la. A excepció de les variants, amb la resta de trams s'aprofitarà la traça actual de la carretera per incloure un sentit més a banda i banda de la calçada. "Sempre hi ha la solució òptima i la possibilista; en aquest cas, l'Estat ha optat per la segona i allò que ens interessa és que es faci quan més aviat millor", ha dit el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.

Espadalé espera que l'acord entre Generalitat i Foment per fer la majoria de projectes aquest any serveixi per "desencallar d'una vegada per totes" el desdoblament de l'N-II al nord de la demarcació. "És un anunci positiu, però hem de desitjar que l'obra es faci ràpid i no s'alenteixi, perquè amb aquesta carretera estem acostumats a tot", assegura.

De la mateixa manera també ho veuen al territori. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, assegura que si realment s'acompleixen els terminis que va fixar ahir el conseller Vila, això serà una bona notícia per a la comarca. "Suposarà veure l'inici del final del coll d'ampolla que suposa per a l'Alt Empordà tenir tota l'N-II fins a la frontera sense desdoblar", ha assegurat Felip.