Catalunya serà la primera regió de vins europea que tindrà un panel de tast oficial

25 tastadors avaluaran els vins de totes les Denominacions d'Origen catalanes

Les Denominacions d'Origen de Catalunya tindran un únic panel de tast oficial de vins. Serà la primera vegada a nivell estatal i europeu que tota una regió vitivinícola és avaluada sota un mateix paraigua professional.

La iniciativa, sorgida de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agralimentària (IRTA), pretén posicionar el producte català seguint els millors paràmetres de qualitat. Aquest nou panel de tast de vins estarà format per 25 professionals, que representaran totes les zones productores. Ahir dilluns es va obrir el procés d'inscripció de tastadors, que posteriorment seran seleccionats i formats.

Amb aquest grup de treball d'experts, el sector vol establir un criteri unitari a l'hora d'avaluar la qualitat dels vins catalans. Els tastadors que en formin part hauran d'analitzar totes les característiques de la textura, el gust i l'olor dels productes per fer-ne un perfil consensuat, seguint els paràmetres europeus. Per ara, té el suport de les DO Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta i Priorat.


La primera reunió per donar forma a aquest projecte es va celebrar ahir dilluns a Vilafranca del Penedès, on va començar el procés per triar els tastadors, provinents de les diferents Denominacions d'Origen i també hi havia diversos experts del sector. D'entre tots els candidats, finalment en quedaran 25, els quals hauran de superar un programa d'entrenament. La previsió és que el panel de tast estigui funcionant d¡aquí poc més d'un any.