Uns 450 voluntaris donen suport a la 8a recollida de medicaments del Banc Farmacèutic

Més de 340 farmàcies de tot Catalunya s'han sumat a la iniciativa, que es fa a tot l'Estat

Un any més, el Banc Farmacèutic ha tornat a demanar la col·laboració ciutadana per poder donar suport a 105 entitats socials que treballen arreu del territori espanyol i català, i que no poden donar resposta als milers de persones sense recursos o amb necessitats que demanen ajuda als seus centres. Entre elles hi ha organitzacions com Càritas, Fundació Arrels, ACCEM o la Creu Roja que no disposen de tots els medicaments que els ciutadans sol·liciten.

Per aconseguir-los, el Banc Farmacèutic fa vuit anys que porta terme aquestes recollides arreu de l'estat espanyol. Enguany, 550 farmàcies i 799 voluntaris de les demarcacions de Barcelona, Madrid, Granada, Girona, Màlaga, Saragossa, Badajoz, Sevilla, Tarragona i Lleida s'han sumat a la iniciativa solidària. En concret a Catalunya hi han participat 347 farmàcies i 449 voluntaris: 333 a Barcelona, 79 a Girona, 26 a Tarragona i 11 a Lleida.

A grans trets, a Catalunya han augmentat el nombre de farmàcies participants i de voluntaris respecte l'any passat. L'any 2014 van participar-hi 278 farmàcies i 329 voluntaris a Catalunya. En total, a tot Espanya van sumar-s'hi 450 farmàcies i es van aconseguir recopilar uns 22.000 medicaments. Des de l'entitat esperen créixer una mica més aquest any i reunir un 20% més de medicaments, en comparació amb el 2014.

El funcionament de la jornada és fàcil. Cada una de les 105 entitats assistencials que col·laboren amb el Banc Farmacèutic elabora un llistat amb la previsió de medicaments no subjectes a prescripció mèdica que necessiten o utilitzen més habitualment. El Banc assigna cadascun dels llistats a les farmàcies participants, seguint un criteri de proximitat. Durant aquest dissabte, els voluntaris expliquen als veïns les característiques de la jornada, lliuren material divulgatiu i els ajuden a realitzar les compres. A més, fins al 20 de febrer, els interessants podran comprar aquests medicaments bàsics ja que gran part de les farmàcies mantindran la campanya fins aquest dia.

Més farmàcies i més voluntaris a les comarques gironines

La campanya ha arrencat a les nou del matí i s'ha allargat fins a les dues del migdia. Enguany, a les comarques gironines ha crescut el nombre de voluntaris, farmàcies i entitats que han sol·licitat formar part de la campanya. L'any passat, 46 farmàcies i 40 voluntaris van donar suport a aquesta recollida mentre que aquest 2015 han estat 57 farmàcies i 79 voluntaris. També ha augmentat el nombre de medicaments demandats passant de 1.507 a 3.486. S'ha de tenir en compte que també s'ha sumat una nova entitat, la Fundació Autisme Mas Casadevall.

A Girona ciutat desenes de persones han passat per les farmàcies participants durant tot el matí. Gran part dels veïns coneixien la campanya i no han dubtat ni un moment a l'hora de posar el seu granet de sorra. És el cas de la Gemma Velayos qui és el segon cop que participa en la iniciativa i ha comprat tiretes i un mucolític, seguint els consells dels voluntaris que es trobaven a la farmàcia. Un producte que també ha escollit en Pere. "Crec que per aquestes dades és un medicament que pot ser necessari", ha explicat.

La Núria Bosch també s'ha sumat a la campanya. "Em sembla molt bé, cal que hi hagin més iniciatives similars", ha explicat. En Fermí Manchado és un dels voluntaris de la nova entitat gironina que aquest any ha sol·licitat formar part de la jornada i que ha estat explicant les característiques de la campanya en una de les farmàcies de Girona. "La gent respon força bé, ho entenen i la col·laboració és bona", ha assenyalat. Una sensació que també compartia en Manel Laseras, un altre voluntari, qui comentava que la gent que desconeixia la iniciativa acostumava a demana'ls-hi informació.

Tot i això, d'altres veïns de la ciutat s'han mostrat un pèl més crítics. És el cas d'en Jordi Auras, qui comentava el següent: "Entenc que hem de col·laborar però considero que no només nosaltres hauríem de fer això sinó que els estaments oficials, les autoritats haurien de respondre i donar més ajudes". Tant petits com grans han anat passat per les farmàcies gironines i deixant els seus medicaments a les capses de cartró que els voluntaris han anat col·locant en els altells o espais especials previstos.

Segons les dades aportades pel Banc Farmacèutic, a l'hora de tancament de la jornada ja s'havien comptabilitzat 20.000 medicaments dels 35.000 demanats a tot Espanya. Gran part d'ells 14.0000 s'havien aconseguit a Catalunya on la xifra de productes sol·licitats pujava fins als 20.350. Des de l'organització esperen finalitzar la recollida el proper 20 de febrer amb més de 25.000 medicaments, uns 3.000 més que l'any passat, amb un valor total de 80.000 euros. La majoria dels medicamens sol·licitats i recollits són productes de primera necessitat com gases, mucolítics, antiinflamatoris o analgèsics.