L'acusat del crim de Figueres surt en llibertat

El jurat popular declara Baltasar Sánchez Rey culpable d'un homicidi imprudent i un delicte de lesions

Baltasar Sánchez Rey s'enfrontava a una condemna de 20 anys de presó per assassinat. Finalment, el jurat popular ha donat plena credibilitat a la versió de l'acusat i només l'ha declarat culpable d'un homicidi imprudent i d'un delicte de lesions. El motiu és que creuen que l'agressió va ser tan ràpida que hi ha "dubtes raonables" sobre si era conscient que podia atropellar la víctima i, per tant, matar-la.

Segons el relat que ha declarat provat el jurat popular, el 4 d'agost del 2010 Baltasar Sánchez Rey sortia d'un establiment comercial amb la seva camioneta. Quan s'anava a incorporar a una rotonda, es va saltar un 'Stop'. Aleshores, el conductor d'un vehicle que venia per la carretera el va començar a botzinar i a increpar, insultant-lo i instant-lo a aturar el vehicle.

Sánchez Rey va aturar la camioneta per discutir amb la víctima. Llavors, va agafar un pal que duia sota el seient del conductor i li va clavar un cop al cap a la víctima. Aquesta ferida, que no era mortal però hauria necessitat quatre punts de sutura, el va fer caure a terra, quedant davant la trajectòria d'una de les rodes de la camioneta. Quan l'acusat va engegar el vehicle i va sortir esperitat en línia recta, li va passar per sobre el cap i el va matar.

El jurat popular ha conclòs que "no hi ha hagut cap testimoni que indiqués de forma segura" que Baltasar Sánchez Rey va veure caure la víctima en la trajectòria de la roda. En el veredicte han argumentat que, pel caràcter impulsiu de l'acusat i pels antecedents que l'havien portat a estar 20 anys a presó per altre delictes, és molt probable que es posés nerviós i volgués fugir tan ràpid que no es va parar a mirar on era la víctima.

En llibertat

El tribunal popular conclou que és més probable que Sánchez Rey tingués por que el tornessin a tancar a la presó pel cop fort amb la barra de ferro que li va propinar al cap i, per això, va arrancar la camioneta i fugir a la màxima velocitat sense saber que passava per sobre la víctima amb el vehicle de 5.000 quilos. Per això, l'han declarat culpable d'un delicte d'homicidi per imprudència greu i un altre de lesions pel cop al cap. L'acusat i la seva família ha rebut el veredicte amb plors d'alegria. 

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Víctor Pillado ha demanat que li imposin la pena màxima, que és de 7 anys de presó: 4 anys per l'homicidi imprudent i 3 per les lesions. El lletrat de l'acusació particular s'ha adherit a la petició del ministeri fiscal. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha demanat la pena mínima, que és d'1 any i mig.

Monguilod també ha demanat la llibertat per a Baltasar Sánchez Rey. Ha recordat que fa més de 3 anys que està empresonat -des que el van localitzar a França on va estar un any fugit després de l'homicidi- i que, tant si es recorre la sentència com si no, ja ha complert pràcticament la pena que li poden imposar. La magistrada Sònia Losada ha acceptat la petició de la defensa i a un quart de nou del vespre ha resolt, via interlocutòria, que surti de la presó.

Reincident

Sánchez Rey és un delinqüent amb un llarg historial criminal. L'any 1993, l'Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d'agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.

A més, durant l'entrada i registre a la finca on va amagar la camioneta després d'atropellar mortalment la víctima, hi van localitzar una granada, munició i diverses armes de foc.