Nou judici contra A.J. Ruz per haver acomiadat un treballador durant la vaga

Intent fallit a les portes del jutjat per intentar posposar la vista i aconseguir un acord per desencallar el conflicte

Segon judici contra l'empresa A.J. Ruz de Sils, on gran part de la plantilla ja fa quatre mesos que està en vaga. Aquest cop, CCOO i el comitè han denunciat la direcció per haver acomiadat un treballador de manera improcedent i amb l'únic objectiu de fer "repressió sindical". L'empresa va fer fora l'empleat un cop ja havia començat la vaga, adduint que havia faltat tres dies al seu lloc de treball.

El judici s'ha celebrat aquest migdia al Jutjat Social Número 1 de Girona. El sindicat assegura que l'acomiadament és "nul" i que el treballador, en cap cas, va descuidar les seves obligacions. Dels tres dies que va faltar a la feina, dos ho va fer perquè estava fent vaga i quan encara no s'havien dictat serveis mínims. "Per tant, hi tenia tot el dret", explica el secretari general de la Federació de Serveis Privats de CCOO a Girona, Pau Gálvez.

Pel què fa al tercer dia, Sillah, que és immigrant, es va demanar festa perquè necessitava anar a regularitzar la situació de la seva dona i la seva filla. "És va enviar un avís a l'empresa amb una setmana d'antelació, dient que havia d'anar arreglar els papers; però la direcció no en va tornar resposta", ha concretat Gálvez. I hi ha afegit: "Per tant, en cap cas es donen les condicions que justifiquin un acomiadament disciplinari, sinó que el que realment hi ha és una clara vulneració de drets i repressió sindical".

Intent fallit d'acord

El judici s'havia de celebrar a les dotze, però s'ha posposat ben bé una hora perquè s'ha intentat arribar a un acord per posposar-lo, que també havia de suposar desencallar el conflicte obert a A.J. Ruz. Segons ha explicat Gálvez, en un principi l'empresa s'havia compromès a asseure's a negociar i a readmetre l'empleat, a canvi de no anar de nou a judici.

Al final, però, l'acord no ha estat possible perquè la direcció ha posat com a condició que també s'acabés la vaga. I aquí, la plantilla no hi ha estat d'acord. "No és admissible que, per readmetre un treballador quan l'acomiadament ha estat nul, se'ns vulgui fer acabar la vaga", ha dit el portaveu de CCOO.

En cas que el jutjat doni la raó a CCOO, aquesta serà la segona sentència que caurà damunt A.J. Ruz. I és que l'empresa ja té una condemna per haver vulnerat el dret a vaga, contractant personal durant l'aturada i imposant serveis mínims aleatoris.

Precisament, arran d'aquesta sentència, la Inspecció de Treball i l'administració han instat l'empresa a intentar posar fi al conflicte, com ha explicat Pau Gálvez. En principi, la trobada entre direcció, comitè i sindicat s'ha previst per dimarts vinent. "Ens alegrem que les administracions hagin fet un pas per implicar-se en el conflicte, perquè suposa un incompliment greu de les condicions laborals; però també n'esperem molt més", ha dit Gálvez, en referència a la crida que van fer a ajuntaments i consells comarcals perquè rescindissin els contractes a A.J. Ruz.