Els Bombers de Figueres denuncien que el parc els cau 'a trossos'

També asseguren que el material està obsolet

Els bombers de Figueres han dit prou. Després de més de 10 anys de denúncies i la conseqüent manca de respostes per part de les administracions han fet un pas endavant per mostrar públicament la seva indignació.

D'una banda denuncien que el parc, un dels més antics de Catalunya, els "cau a trossos" perquè no s'ha fet cap reforma des de l'any 80 i que les retallades han empitjorat any rere any les seves condicions de treball afectant el servei que presten als ciutadans.

Així, i a tall d'exemple, afirmen que més enllà que no s'estan cobrint les vacants de bombers, el material que utilitzen, tant el personal com el que fan servir durant els serveis, especialment els equips d'excarceració, està obsolet.

Segons han explicat als mitjans de comunicació el delegat d'UGT, José Luis Cantón, i el caporal del parc de bombers de Figueres, Josep Gou, als problemes derivats de la manca d'inversions per culpa de les retallades, que afecten per igual tots els parcs de Catalunya, els bombers de Figueres han de patir, a més, l'estat ruïnós en què es troba el seu parc, un dels més antics de Catalunya i pitjor conservat, el que "fa gairebé impossible treballar", han denunciat.

Malgrat que la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat ha prohibit l'entrada dels mitjans de comunicació a l'interior del parc com inicialment estava previst, una breu passejada per l'exterior de les instal·lacions és suficient per copçar l'estat de deteriorament del parc, construït els anys 70 i sense cap reforma destacable des de l'any 1980.

De la llista de deficiències de la instal·lació, el caporal del parc, Josep Gou, ha destacat que tant els vestuaris com el menjador i la cuina no ofereixen capacitat suficient per ser utilitzats a l'hora per tot el personal del parc, composat per 29 bombers actualment. A més, ha explicat que tot i les denúncies que s'han fet al respecte, una part del parc està precintada pel perill que suposen uns grans finestrals de vidre que en qualsevol moment poden caure degut al seu mal estat de conservació. Això fa que bona part de la zona d'aparcament i la zona de penjadors on es guarden els equips personals dels bombers estigui restringida al pas.

Gou ha afegit que, als crònics problemes de goteres que inunden zones del parc com ara la zona reservada a l'arxiu, les darreres tramuntanades van arrencar diverses teules del sostre del parc, el que ha obligat a posar unes tanques a l'exterior de l'edifici per restringir el pas de vianants perquè quan les van reposar ho van fer malament i la proximitat d'una escola ha obligat a prendre aquesta mesura d'urgència.

El caporal del parc ha assenyalat que totes aquestes deficiències han estat comunicades per escrit en múltiples ocasions des de l'any 2000 i que fins ara no s'ha fet res per solucionar-les. En aquest sentit, Josep Gou ha recordat que el de Figueres és un parc comarcal que ha d'oferir serveis a la resta de parcs de l'Alt Empordà, el que no succeeix actualment. Per exemple, ha afegit, el parc de Figueres no compta amb un heliport, perquè no hi ha espai suficient per construir-lo, tampoc amb una aula de formació, com seria preceptiu, i la seva torre de pràctiques té problemes estructurals.

Per tot això, tant Gou com Cantón han reclamat una solució immediata a aquesta situació i que les administracions no "maregin més la perdiu" després de més de 10 anys de promeses incomplertes. Una solució, han destacat, que està més a prop que mai un cop l'Ajuntament de Figueres ha cedit un terreny per a la construcció d'un nou parc.

Efectes de les retallades

Als problemes estructurals del parc de Figueres, Josep Gou ha explicat que els bombers que hi treballen no poden oferir un servei en condicions a la ciutadania perquè bona part del material que utilitzen està obsolet. Així, per exemple, han assegurat que els jaquetons que utilitzen els bombers estan caducats i no compleixen l'actual normativa i que els cascs estan a punt de caducar també. A més, Gou ha explicat que el pressupost anual per reparació de material, per exemple, ja s'ha esgotat quan encara queden més de 9 mesos perquè es reposi.

L'exemple que defineix millor la situació que pateixen, han assegurat, són els equips d'excarceració que utilitzen per rescatar les víctimes en accidents de trànsit. Uns equips totalment obsolets que no serveixen per trencar la carrosseria dels vehicles moderns i que en ocasions, pel seu estat de conservació, han posat en perill, fins i tot, la integritat física dels mateixos bombers. En aquest punt, Josep Gou, ha lamentat que precisament en una comarca com l'Alt Empordà on els accidents de trànsit són habituals, l'equip de què disposen per salvar vides no sigui l'adient.

La precarietat en material es tal, ha destacat Gou, que en molts casos són els mateixos bombers els que posen "enginy i diners de la seva butxaca" per buscar solucions concretes als problemes que es troben en el dia a dia. Així, per exemple, els bombers del parc de Figueres han ideat un sistema per extreure amb seguretat persones ferides de camions, que per l'alçada del vehicle, era molt complicat.

Acord segons l'alcaldessa

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, assegurava el passat 16 de gener haver aconseguit el compromís del departament d’Interior de prioritzar la construcció d’un nou parc de Bombers de la Generalitat de Catalunya a la ciutat. De fet, des dels serveis territorials a Girona també van confirmar que el nou equipament per a la capital de l’Alt Empordà és la prioritat principal de la conselleria a les comarques gironines.

Precisament aquell mateix dia, l’alcaldessa i el responsable d’Interior a Girona, Albert Ballesta van visitar l’actual parc de Bombers i es van reunir amb alguns dels treballadors.

El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés, tot i reconèixer que el parc de bombers de Figueres "està malament", ha assegurat que "és mentida" que "caigui a trossos" com aquest dijous han denunciat els sindicats.

Parés, que els ha acusat de "muntar l'espectacle" mostrant a la premsa les deficiències del parc i del material que utilitzen, ha descartat construir-ne un de nou en els pròxims anys per manca de pressupost. El que sí es farà, ha afegit, son una sèrie de millores puntuals per fases entre els anys 2015 i el 2017 per valor de 475.000 euros per "deixar-lo en disposició de funcionar uns anys més fins que l'economia permeti construir-ne un de nou".