Un de cada dos contractes signats el 2014 va ser eventual per motius de producció

La UGT diu que els treballadors s'han convertit en "Kleenex"

Un de cada dos contractes fets el 2014 a les comarques gironines va ser eventual per motius de producció. Dels 220.779 que es van signar, 111.517 es van fer sota aquesta modalitat.

La UGT ha fet incís en la dada per posar de relleu que els tres anys d'aplicació de reforma laboral només han servit per catapultar la temporalitat, estendre-la a tots els sectors i convertir els treballadors en "kleenex".

El sindicat ha tret xifres per desmaquillar les que s'han donat fins ara i concloure que la reforma ha empitjorat les condicions de treball i l'estabilitat del mercat laboral. Per això, la UGT reclama a l'Estat que la derogui i que impulsi mesures per regenerar l'activitat industrial a la demarcació.

Ara fa tres anys, el 10 de febrer del 2012, entrava en vigor la reforma laboral. Per a la UGT de comarques gironines, però, lluny d'incrementar la qualitat en l'ocupació, la mesura només ha estat un "pretext per afavorir els poderosos" i precaritzar encara més el mercat de treball.

El sindicat ha analitzat amb lupa les estadístiques laborals per fer palès que les dades tenen una doble lectura. D'entrada, la UGT alerta que la davallada de l'atur s'ha d'analitzar en paral·lel a la taxa d'ocupació, i no desvincular-ne una de l'altra.

Durant els darrers tres anys, el percentatge d'aturats ha baixat (passant del 23,38% al 22,41%); però la taxa d'ocupació, és a dir la gent en edat laboral que treballa, encara ho ha fet més (passant del 59,4% al 50%). "Això ens demostra que la dada estrella que sempre ens venen, que és l'atur, és també la dada a la qual s'ha de fer menys cas", ha subratllat la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa.

Les conseqüències de la reforma laboral, segons el sindicat, encara es fan més paleses quan s'entren a analitzar les dades de contractació. Tot i que els contractes augmentin (l'any passat se'n van signar 220.779), per a la UGT això en cap cas és reflex que l'economia millori.

Encadenar contractes

"Cada vegada ens trobem amb més treballadors que, per arribar a finals de mes, han d'encadenar dos o tres contractes per hores; per tant, la contractació cada vegada és més sinònim de temporalitat", subratlla Dolors Bassa. I en aquest punt, el sindicat recolza l'afirmació analitzant amb detall cadascuna de les tipologies de contractes.

D'entrada, la UGT ja subratlla que el contracte d'emprenedoria, aquell del qual en va fer bandera la reforma laboral, s'ha quedat en no res. "Aquesta modalitat havia de ser el contracte estrella, per fomentar l'ocupació estable, però a la pràctica, és un fracàs", diu la secretària general. I hi afegeix: "De fet, és un veritable desastre, perquè en cap d'aquests tres anys no ha arribat a representar-ne ni un 1% del total" (el 2014, se'n van signar només 2.202).

Si es miren els contractes indefinits, la UGT assegura que aquí, la reforma laboral només ha servit per precaritzar-los. "De fet, el 60% de tots els que es van signar durant el 2014 eren a temps parcial", diu Dolors Bassa.

Per contra, però, el sindicat critica que la reforma laboral ha catapultat la temporalitat a comarques gironines. I ho exemplifica amb les dades dels contractes eventuals per motius de producció. "És a dir, aquells que no donen cap mena d'estabilitat al treballador i que el converteixen en un kleenex al servei de l'empresari", diu la secretària general de la UGT.

L'any passat, d'aquests contractes se'n van arribar a firmar 111.517. És a dir, un de cada dos (en concret, el 50,5%). "L'eventual per motius de producció s'ha acabat convertint en el contracte més utilitzat a comarques gironines i, a més, s'ha estès a tots els sectors", critica Bassa. I conclou: "Per tant, la reforma laboral només ha servit per augmentar la temporalitat i la precarietat".

Derogar-la

A banda de les dades estadístiques, la UGT també assegura que la reforma laboral ha tingut una altra conseqüència: ha obert la porta a no renovar els convenis col·lectius. "Per això, fins ara, per no caure en la ultra activitat, la nostra estratègia ha passat per intentar no negociar i allargar un any més tots aquells convenis que hem pogut", indica Dolors Bassa.

I en el cas d'alguns altres, com els de supermercats o fusteria, aprovar-los amb increments mínims. Tot i això, la situació més greu -assegura el sindicat- es viu amb el conveni del transport de mercaderies. Aquí, la situació es troba totalment encallada i, fins i tot, no hi ha ni taula de negociació.

El sindicat UGT continua reclamant que la reforma laboral es derogui, perquè en cap cas s'ha traduït en ocupació estable i de qualitat. El secretari de Política Sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, assegura que cal impulsar urgentment mesures per reindustrialitzar les comarques gironines. "Si ens mirem totes aquelles fàbriques que han tancat al territori d'ençà del 2000, la majoria estan en ruïnes o, com a molt, acullen alguna activitat de serveis", diu Camil Ros.