Aena surt a borsa a 58 euros l'acció

La demanda quintuplica el que el govern ha assignat per als trams minorista i institucional

La borsa espanyola obre aquest dimecres al matí amb un nou valor, Aena. El gestor aeroportuari públic es privatitza en part i ho fa amb el preu de sortida més elevat del rang fixat: 58 euros per acció. Aena posarà a la venda 66.818.182 accions, el 44,55% del seu capital social.

La gran demanda prèvia -segons la CNMV quintuplica el que s'ha assignat- ha fet augmentar la part dedicada als grans inversors fins al 94,29% des del 90% estipulat inicialment. També ha estat la demanda la que ha fet estirar el preu el màxim possible per tal que el govern espanyol pugui elevar els ingressos per a l'Estat.

El preu final de l'operació ha permetre ingressar a les arques públiques 4.263 milions d'euros per la venda del 49% de l'operador dels aeroports espanyols. La venda parcial d'Aena suposarà la primera privatització a l'Estat des de la d'Endesa, el 1998.


L'executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha elevat fins a tres vegades el rang de preus. En un primer moment va transcendir que el preu de l'acció podria rondar els 41,5 i 53,5 euros per situar-la finalment entre els 53 i els 58.

El gruix de la col·locació s'ha concentrat en grans inversors. Inicialment es preveia que hi aniria a parar el 90% de l'oferta, un 46,45% del capital. Finalment, Aena ha ampliat el paquet fins al 94,29%, després que dos dels tres accionistes que havien de conformar un nucli dur a la companyia s'hagin fet enrere. D'Alba, Ferrovial i el fons britànic TCI, només l'últim ha comprat un paquet significatiu d'accions.

Pel que fa al tram minorista, la demanda també ha superat en prop de cinc vegades l'oferta. Hi va haver peticions per 18,5 milions d'accions, davant dels 3,81 disponibles.

L'augment de preu de l'acció ha disminuït la retribució a l'accionista que oferia la companyia, que inicialment era del 5% i ha baixat fins al 3,7%, sempre i quan Aena tanqui el 2014 amb un benefici net de 648 milions d'euros, seguint el ritme del 8,7% de creixement que havia aconseguit fins al setembre.

Cal destacar que en l'àmbit laboral l'anunci de privatització ha causat prou inquietud entre la plantilla com perquè dos sindicats, CCOO i USO anunciessin 27 dies de vaga setmanes enrere si no s'acordava mantenir les condicions actuals. Finalment els sindicats han fet marxa enrere després que l'empresa hagi garantit el manteniment de la plantilla i de les condicions laborals.