La passarel·la sobre el riu Ter entre Bescanó i Sant Gregori estarà construïda la primavera del 2016

Amb 135 metres de longitud i una amplada màxima de 3,5 metres, tindrà un cost de 568.000 euros

Avui s'ha presentat el projecte de la passarel·la sobre el riu Ter que unirà els municipis de Bescanó i Sant Gregori (Gironès) i les valls del Ter i del Llémena. Amb un cost de 568.00 euros, l'estructura tindrà 135 metres de llargada i una amplada màxima de 3,5 metres, i es començarà a construir abans de la tardor.

Un cop finalitzada, als volts de la primavera de l'any vinent, la passarel·la unirà dos municipis i dues valls que des de l'any 1974, quan va desaparèixer el darrer barquer de Bescanó, no disposaven d'un accés directe.

Durant aquest temps, totes les estructures que s'havien construït havien estat malmeses sistemàticament per les crescudes del riu del Ter.

El projecte, impulsat conjuntament pels dos municipis, vol donar resposta a la demanda social que reclamava la construcció d'una estructura que connectés els dos marges del riu Ter de forma permanent i, d'aquesta manera, facilitar el pas de vianants i ciclistes cap a les rutes de la Vall del Llémena o la via verda de la Ruta del Carrilet, entre d'altres.

Des de que l'any 1974, quan va desaparèixer el darrer barquer de Bescanó, que els municipis de Bescanó i Sant Gregori no disposen de cap passera fixa que els unís. En els darrers anys, un pas provisional que va construir des de Sant Gregori una empresa que extreia àrids a la zona, servia perquè els ciclistes i vianants poguessin fer aquest trajecte. Aquest gual estava pensat perquè fos inundable i que no suposés cap perill quan el riu Ter creixés. Amb aquestes característiques doncs, des de la seva construcció i fins a dia d'avui, el gual provisional ja ha estat destruït en diverses ocasions.

La passarel·la, que es començarà a construir abans de la tardor, tindrà un cost de 568.000 euros. D'aquests, 200.000 els aporta la Generalitat, 100.000 la Diputació de Girona, i la resta els dos ajuntaments. Si es compleixen els terminis previstos, l'obra hauria d'estar enllestida la primavera de l'any vinent.

Característiques tècniques

La nova passarel·la estarà formada per un tram d'estructura de 135 metres de longitud, i amb rampes d'accés en ambdós costats formades per diferents trams d'estructura metàl·lica.

L'estructura serà de gelosia metàl·lica, formada per tres ulls: el central de 66 metres i els laterals de 34,5 metres. L'estructura anirà recolzada sobre un estrep en l'extrem del marge dret, i sobre tres piles en el centre i en el marge esquerre. Les rampes d'accés s'han dissenyat també amb estructura metàl·lica i s'han col·locat de manera que s'integrin correctament amb l'entorn.

Des de Bescanó, la ubicació de la passarel·la serà a 25 metres de l'actual passera provisional (al costat de la granja d'en Batllori de Bescanó) i s'accedirà a través d'una rampa en forma de 'L'. Des de Sant Gregori també s'accedirà a través d'una rampa totalment recta.