L'Estartit ja és una Entitat Municipal Descentralitzada

L'alcalde de Torroella de Montgrí destaca que es tracta "d'un dia històric" que "tanca un cercle"

Aquest dissabte, en un acte cerimoniós amb més d'un centenar d'assistents, s'ha constituït a la sala d'actes del Consell Municipal de l'Estartit la comissió gestora de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit.

Un acte que suposa el naixement oficial d'aquesta entitat i de la comissió que dirigirà l'ens fins a les pròximes eleccions municipals del mes de maig. D'aquesta manera, en els propers comicis, els veïns de l'Estartit tindran dues urnes per votar: una d'elles per escollir el president i suplent de l'EMD i una altra per escollir els representants que volen a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

En funció dels resultats obtinguts, els partits nomenaran els representants que formaran part de la junta de veïns, l'òrgan directiu de l'EMD, que comptarà amb sis vocals i el president. Tal com marca la llei, mentre no es constitueixen els òrgans propis de govern de l'EMD - que sempre han de sorgir d'unes eleccions- la normativa estableix que la gestió es porti a terme a través d'una comissió gestora que, des d'aquest dissabte, està dirigida per Sílvia Comas, la presidenta de l'EMD que ha jurat el càrrec enmig dels aplaudiments dels veïns.

La comissió gestora està formada per Genís Dalmau, Sandra Pibernat, Carme Masachs, Josep Puig, Artur Mas (membre de L'Estartit Som Tots (LEST)) i Francesc Puig (CiU), que han pres possessió del seu càrrec aquest dissabte, durant la sessió constitutiva de la comissió. Tots ells van ser nomenats vocals d'aquest organisme arran dels resultats electorals dels comicis del 2011. L'EMD de l'Estartit es va crear el 22 de juliol passat per acord del Consell Executiu de la Generalitat després d'anys de reivindicacions.

Més enllà d'aquests tecnicismes, l'EMD pren el relleu del Consell Municipal de l'Estartit, l'ens de desconcentració administrativa que ha treballat pel poble des del 2002. No obstant això, aquest organisme no tenia reconeixement en l'ordenament jurídic actual i, per això, seguint amb les demandes de la ciutadania, el consistori de Torroella de Montgrí va decidir tirar endavant la construcció de l'EMD, un organisme que té personalitat jurídica pròpia i disposarà d'un pressupost. Tal com ha explicat la presidenta de l'EMD, Sílvia Comas, és possible que els veïns de l'Estartit potser no detecti "ràpidament la diferència" però sí que el nou organisme suposarà un gran canvi pel que fa al pressupost i les inversions que arribaran a la zona.

"Amb l'EMD tenim un mínim d'inversions que s'han de rebre, un 30% del total del consistori, hi haurà un govern propi, amb uns vocals i personal que es pot ampliar segons les competències que rebi l'entitat", ha explicat Comas. En concret, el 30% suposa un milió o un milió i mig d'euros en inversions que es lliuraran a l'EMD cada any perquè l'entitat esculli com es distribueixen. "Es tracta d'un pas endavant pel poble que fa 28 anys que lluitava per la segregació però que no es va poder aconseguir", ha lamentat la presidenta.

La llei marca que l'EMD tingui unes competències pròpies obligatòries, no obstant això, els membres de l'entitat ja estan tractant un conveni amb el consistori de Torroella de Montgrí per aconseguir noves competències. Un tracte que ja està molt avançat i que esperen que estigui enllestit a finals d'aquest mes o en els pròxims mesos. "Volem poder decidir sobre turisme i promoció econòmica, dos aspectes bàsics pel nostre poble", ha explicat Comas.

Durant el seu discurs com a nova presidenta de l'Entitat Municipal Descentralitzada ha volgut posar en relleu els primers impulsors que van començar a pensar en la possibilitat que L'Estartit fos un poble independent. "No va ser possible però el nostre poble no s'enfonsa davant l'adversitat i avui hem aconseguit l'EMD que suposa una nova etapa per al municipi i iniciem amb molta il·lusió. Esperem que sigui un canvi de timó", ha explicat mig emocionada. Comas també ha volgut destacar l'"honestedat i valentia" de l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, per haver tirat endavant, impulsat i ajudat a què l'Estartit disposés d'aquest nou organisme.

"Un dia històric"

Concretament el batlle ha assegurat que aquest dissabte era "un dia històric" per al poble i per a totes les comarques gironines. "Es tanca un cercle de treball que hem portat a terme des de fa quatre anys quan vam iniciar l'expedient per tramitar aquesta EMD. Un ens sorgeix dels anys 80 quan el poble va començar a demanar ser un municipi independent", ha explicat l'alcalde. Segons Cordón, des del 2002 i fins aquest 2015, el Consell Municipal ha funcionat "molt bé" però calia fer un pas endavant en aquest sentit. Segons el batlle, el canvi "l'omple de satisfacció" i suposarà unir encara més els vincles entre les dues parts del municipi. "Continuarem caminant conjuntament pel bé del territori", ha assenyalat.

L'alcalde ha assenyalat que, de moment, contractes majors com el servei d'escombraries, enllumenat o aigua es mantindran en vigor tal com funcionen actualment. "És preferible no trencar la vinculació d'aquests contractes i mantenir-los durant els anys de gestió que marquen, un cop finalitzats llavors tornarem a valorar si es creen nous contractes comuns o com es gestiona. Això el dia a dia ens hi portarà", ha assegurat.

L'acte de creació ha comptat amb l'assistència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, qui ha assenyalat que aquestes noves estructures com l'EMD que la Llei de Governs Locals contempla, permet atansar més la política a la ciutadania. "Us felicito perquè el que s'ha fet avui és un acte de democràcia com el que va haver-hi el 29N", ha afegit. Durant el seu discurs, Ortega ha aprofitat per criticar la LRSAL - llei que impulsa el govern espanyol- i que vulnera l'autonomia de Catalunya, l'Estatut i les estructures locals. Per acabar, Ortega ha firmat en el llibre d'honor de l'EMD.