Girona, cita obligada per veure les estrenes musicals de la temporada

El festival Strenes programa prop de 50 actuacions

El festival Strenes va néixer el 2013 amb la intenció de convertir-se en cita per a programadors, mànagers i músics que estrenaven els seus treballs i espectacles abans d'arribar la temporada d'estiu. Aquest divendres s'ha presentat a Girona la programació de la tercera edició, en la que el festival fa un salt en nombre d'actuacions programades i també presenta novetats. 

Enguany, el festival organitza per primer cop actuacions al carrer amb la intenció d'obrir-se més a la ciutat. En total, hi haurà dos concerts a un escenari a la plaça Sant Fèlix (Izah i Judith Neddermann, a més del concurs Intro) i a la plaça Mercadal (Halldor Mar). A més, el darrer dia del festival (25 d'abril) els organitzadors han programat dos concerts de carrer "sorpresa". Segons ha explicat el director, Xavier Pascual, no desvetllaran fins aquell dia quin és el grup però ja ha avançat que és "molt conegut". 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que el festival està en sintonia amb la ciutat i que és un esdeveniment "fet a la mida de Girona". A més, ha assegurat que té un component "reivindicatiu" perquè és una oportunitat per mostrar el potencial artístic del país. 

S'ha acabat estrenar a Barcelona

El director de l'Strenes ha reflexionat sobre l'embranzida que ha agafat el festival. "Tenim una responsabilitat important perquè molts artistes presenten aquí àlbums i espectacles que després es veuran arreu a l'estiu, actuem de prescriptors", ha valorat. A més, Pascual ha remarcat que el festival ha servit per trencar la inèrcia de què tots els treballs s'estrenin a Barcelona. "Abans tothom estrenava a Barcelona, això ja s'ha acabat", ha remarcat. 

Del 10 al 25 d'abril passaran pel festival prop d'un centenar de músics, molts populars però també joves promeses que l'Strenes vol donar a conèixer i impulsar. Això mateix va fer a la primera edició amb els llavors desconeguts Blaumut, que enguany tornen per tercera vegada al festival a presentar nou disc. 

Les actuacions es faran tant a espais municipals -Auditori, Mercè o Teatre Municipal, entre d'altres- però també a bars i sales de concert. El festival arrenca amb l'estrena de la gira dels 40 anys de l'Elèctrica Dharma, que després de cinc anys d'inactivitat reprèn la idea de fer una gira per celebrar aquest aniversari. El grup tenia prevista la gira per fer-la abans però la mort d'un dels components, en Josep, els ho va fer posposar. "Estem molt contents d'arrencar a Girona, aquí va néixer el nostre primer disc fa 40 anys quan vivíem en comunitat en una masia a Sarrià de Dalt", recorda Joan Fortuny. 

Una programació farcida d'estrenes

El públic del festival serà el primer en poder escoltar en directe les noves cançons d'artistes coneguts del panorama musical català com Joan Miquel Oliver (líder d'Antònia Font) o l'estrena oficial de l'espectacle conjunt d'Andrea Motis i Joan Chamorro amb l'Orquestra Nacional d'Andorra. Roger Mas presenta un espectacle antològic repassant els seus èxits, també presenta treball l'ex Ja T'ho Diré, Cris Juanico, els Blaumut donen a conèixer el segon àlbum (amb la meitat de les entrades ja venudes) i també estrena disc el grup infantil Macedònia. També passarà pel festival l'artista d'indie pop The New Raemon i el Cor Geriona, que estrena disc. 
A l'estrenes també actuarà Marinah (exvocalista d'Ojos de Brujo) que presenta espectacle inèdit amb el guitarrista flamenc Chicuelo. També es podrà viure l'estrena en directe dels nous discs dels olotins Teràpia de Shock, Rosa Luxemburg i el grup gironí Tom Hagan.
El festival aprofita també per programar aquells grups o artistes que estan d'aniversari. En aquesta línia, a banda de la Companyia Elèctrica Dharma, actuaran Jaume Pla (Mazoni) que celebra els deu anys del seu primer disc en català; els manresans Gossos que compleixen 22 anys als escenaris i Miquel Gil que donarà el tret de sortida a la seva gira de celebració de 40 anys. 
Pel festival també passarà Xavi Sarrià, el líder d'Obrint Pas, acompanyat del seu amic Feliu Ventura, en un espectacle acústic anomenat 'Totes les cançons parlen de tu'. També es comptarà amb la presentació oficial del nou espectacle familiar de Lax'n'Busto, Lax'n'Xics, on el grup revisarà els seus temes més populars amb la col·laboració de tres corals infantils gironines: el Cor Infantil Preludi, el Cor Infantil Aula Musical i el Cor Geriona infantil. 
La cantant de Pastora, Dolo Beltrán, actuarà per primera vegada en solitari. "Agraeixo la confiança, no han escoltat res del que estic fent", ha reconegut l'artista. Maika Makovski, una de les artistes més trencadores del país, avançarà per primera vegada cançons que formaran part del seu nou àlbum d'estudi.

El festival també vol apostar per grups menys coneguts i ha programats actuacions de grups que considera que poden triomfar. En aquesta línia, actuaran Izah, Judith Neddermann, Halldor Mar; Ebri Knight, Coriolà i The Crab Apples. Completen el cartell del festival altres joves descobertes com Leonmanso, The Seihos, Cèlia Pallí, Alba Marbà, Pearson, Anna Moliner i Ariana Abecasis. 
El festival posa a la venda 10.560 entrades a preus que oscil·len entre els 5 i els 25 euros. El cost de l'Strenes és de 215.000 euros, la meitat dels quals els aporten les administracions.