Territori exigeix a Renfe que informi millor als usuaris després del caos per la tramuntanada

El conseller Vila reitera que s'està analitzant prohibir el pas de camions durant els episodis de neu

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha exigit a Renfe que millori els sistemes de comunicació i informació arran del caos que van patir desenes de viatgers aquest dijous, quan diverses línies de tren van ser interrompudes a causa de la forta tramuntanada.

"Han de millorar els serveis, sobretot tractar els ciutadans com a clients i informar-los correctament", ha admès Vila. Segons el conseller, l'operador ferroviari fa anys que no "inverteix ni en infraestructures ni en serveis".

D'altra banda, Vila també ha insistit que s'està avaluant, conjuntament amb el Departament d'Interior, prohibir el pas de camions durant les nevades, tal com passa a França.

En concret, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha aprofitat un acte a Girona per valorar la gestió del Govern durant la nevada i la tramuntanada d'aquesta setmana. D'una banda, Vila ha explicat que ahir, dijous, es va reunir amb el secretari d'Infraestructures i el president de Renfe per demanar a l'operador ferroviari que realitzi millores i més inversions en l'àmbit de serveis perquè els viatgers puguin estar més informats en cas d'aturades, talls de vies o interrupcions del servei. Una demanda que sorgeix arran del caos, estrès i la manca d'informació que van patir centenars d'usuaris gironins aquest dijous quan la forta tramuntanada va fer tallar algunes línies com la que uneix Ripoll amb Puigcerdà, la de Girona amb Figueres o la que connecta la capital de l'Alt Empordà amb Portbou.

"Li vam fer notar que a part de portar molts anys sense invertir en infraestructures, els serveis també cal que millorin. Sobretot és necessari que els ciutadans siguin tractats com a clients, se'ls informi correctament de tot allò que succeeix o de quan han de demanar el reintegrament dels bitllets", ha explicat. Segons Vila, aquets serveis funcionen correctament a altres zones de Catalunya i de l'Estat espanyol, com pot ser a Barcelona ciutat, però és necessari que funcionin millor a les comarques gironines. "Aquí també s'ha de poder fer molt bé", ha subratllat.

Al mateix temps, qüestionat pels periodistes, Vila ha reiterat que el Govern va gestionar "raonablement bé" la nevada i els problemes de trànsit que van sorgir arran de l'acumulació de neu a les carreteres aquest dimecres. Segons el conseller, un total de 60 llevaneus - dels 120 disponibles- van treballar durant tot el dia per retirar la neu. En alguns punts van arribar a passar-hi fins a dotze vegades.

En aquest sentit, el conseller ha admès que cal revisar el protocol d'actuació en aquests casos per fer-lo "mes efectiu" però ha assenyalat que només van sorgir col·lapses o incidències en cinc punts del territori català, alguns dels quals van succeir en carreteres de titularitat estatal. "La meteorologia no és una ciència exacte i a més de la complexitat d'aquests episodis hi ha un problema afegit que es la diversitat de competències i titularitat de les carreteres", ha comentat.

En aquesta línia, Vila ha reiterat que estan analitzant amb el Departament d'Interior prohibir el pas de camions per les carreteres catalanes durant els episodis de neu. Una mesura que ja aplica el Govern de França. "O pequem d'excés de zel o perquè sorgeixen incidències com les que va haver-hi com en el Bruc on l'accident d'un camió va provocar un col·lapse durant unes quatre hores", ha comentat. De moment, Vila no ha volgut avançar el seu posicionament sobre aquesta qüestió ja que ha assegurat que es tracta d'una decisió que s'ha de pendre com a Govern.