El Trueta redueix un 16,8% la llista d'espera per a cirurgia pediàtrica

El temps mig de demora per a una operació ha passat de ser d'un any a situar-se en set mesos i mig

L'hospital Josep Trueta de Girona ha reduït un 16,8% la llista d'espera de cirurgia pediàtrica. Segons dades de l'hospital, han aconseguit revertir una tendència a l'alça que havia provocat que més de 510 nens esperessin una intervenció quirúrgica.

El desembre del 2013 hi havia 519 infants en llista d'espera i aquest gener en són 452. L'esforç s'ha centrat en operar els pacients que feia més temps que estaven en llista d'espera i assegurar-se que les intervencions amb un temps d'espera màxim garantit es fessin abans dels sis mesos (herniorràfia inguinal, circumsició i quist pilonidal).

Així, el temps mig de demora per a una operació ha passat de ser d'un any a situar-se en set mesos i mig.

Des de l'any 2008, la llista d'espera per a cirurgia pediàtrica a l'hospital Josep Trueta havia anat augmentant anualment, fins a arribar a superar els 510 pacients el desembre del 2013 o, fins i tot, els 540 el setembre passat. 

Aquest 2014 han revertit aquesta tendència i les xifres indiquen que hi ha hagut una primera davallada del 16,8%. En tretze mesos, han passat dels 519 pacients del desembre del 2013 a 452. La direcció apunta que es tracta d'un descens molt important, sobretot perquè l'augment de l'activitat quirúrgica s'ha concentrat, sobretot, durant l'últim trimestre de l'any.  

Això tenint en compte que la reorganització del servei ha inclòs que els cirurgians pediàtrics del Trueta assumeixin des del mes de novembre les operacions dels pacients de l'hospital Santa Caterina, en el marc de l'aliança estratègica de l'ICS i l'IAS. Fins ara, a aquests nens els operaven especialistes d'adults.

Dins aquesta llista d'espera, a més, hi ha diversos tipus de pacients, des dels infants que esperen per a un dels anomenats procediments garantits (herniorràfia inguinal, circumsició i quist pilonidal) i, per tant, els han d'operar abans de sis mesos, fins als pacients que tenen com a temps màxim d'espera els dos anys. Segons les dades de l'hospital, el juny del 2014 hi havia 130 pacients a qui havien d'operar d'un dels procediments garantits que feia més de mig any que esperaven. A desembre del 2014, no n'hi ha cap. Tampoc hi ha cap nen que esperi més de dos anys per a una intervenció.

Prioritzar els pacients que feia més que esperaven ha permès reduir notablement el temps mig d'espera en tots els processos quirúrgics. Mentre que el desembre del 2013 el temps mig de demora era de poc més d'un any, a desembre del 2014 s'ha situat en els set mesos i mig.

Més activitat i més professionals

Actualment, l'equip de professionals està format per tres professionals. El mes d'octubre la direcció del centre va contractar un cirurgià pediàtric i l'objectiu és incorporar-ne un més. El problema és que costa trobar-lo per diversos motius. D'una banda, hi ha escassetat d'aquests especialistes i, de l'altra, és complicat atraure professionals joves a serveis perifèrics de dimensions reduïdes. Salut confia que integrar el servei entre l'hospital de la Vall d'Hebron i el Trueta faci que els professionals vegin Girona com una oportunitat per integrar-se en un servei de prestigi i amb possibilitat de mobilitat entre centres.

La disminució de la llista d'espera també va lligada a l'increment en un 12,5% de l'activitat de cirurgia pediàtrica durant el 2014. Han tancat l'any amb 448 operacions fetes. La reorganització efectiva del servei es va fer a l'octubre i això ha fet que l'augment de l'activitat sigui més accentuada durant els mesos d'octubre, novembre i desembre. Aquests tres mesos han concentrat el 34% de l'activitat de tot l'any, mentre que el 2013 van fer 115 intervencions en aquests mesos, al 2014 n'han fet 154.