Aigües de Girona ha deixat de pagar 30 milions d'euros a l'Ajuntament de Girona

Durant 20 anys els anteriors equips de govern no van sol·licitar els diners a l'empresa

(Actualitzat 0502/15)

La comissió d'investigació que l'Ajuntament de Girona va crear l'any passat ha descobert que l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià va passar-se 20 anys sense pagar el cànon al consistori, estalviant-se fins a 30 milions d'euros que haurien d'haver anat a parar a les arques públiques segons ha explicat Ràdio Girona en el transcurs d'una entrevista a la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas.

Entre els anys 1992 i el 2012 l'empresa va deixar de derivar bona part dels seus beneficis als propietaris de la concessió -en aquest cas l'Ajuntament de Girona-, degut a que el contracte que van redactar els anteriors equips de govern socialistes no els hi reclamaven en cap cas. Amb tot, Joaquim Nadal i Anna Pagans van fer la vista grossa i perdonar aquests ingressos a l'empresa.

Es calcula doncs, que 30 milions haurien d'haver-se ingressat a l'Ajuntament de Girona i que el consistori explica que podrien fins i tot ser me´s, ja que el càlcul del cànon actual s'ha fet amb les dades de consum durant la passada època de crisi compresa entre el 2010 i el 2012.

L'actual govern de Carles Puigdemont (CiU) va impulsar una auditoria de gestió sobre Aigües de Girona, la qual ha posat al descobert que l'empresa tenia molts beneficis dels quals el consistori no en veia ni un cèntim. Davant d'aquest fet, el govern convergent va exigir 12 milions a l'empresa per tal de perllongar-li la concessió entre el 2012 i el 2020, fet que va acceptar.

Aigua més cara pels gironins

La comissió també ha deixat entreveure que els ciutadans de Girona pagaven l'aigua més cara que uns tercers que se'n poguessin beneficiar. Girona és l'única ciutat que pot utilitzar l'aigua del Ter sense haver de pagar un cèntim. Malgrat tot, l'empresa ha estat venent l'aigua més barata al Consorci de la Costa Brava que no pas als ciutadans gironins.

El consorci és l'empresa de la Diputació de Girona, la qual subministra aigua potable als municipis costaners. Mentre els ciutadans de Girona observaven com els preus de l'aigua pujaven any rere any, també pujava el benefici del consorci de la Costa Brava, el qual es calcula de mig milió d'euros anuals. L'informe del consistori assegura que si s'hagués venut l'aigua al preu que tocava, no hauria estat necessari pujar l'aigua als gironins.

El consorci respon

El Consorci de la Costa Brava ha volgut plasmar la seva opinió respecte aquesta suposada guerra de preus entre ciutadans gironins i altres del litoral. En aquest sentit, han assegurat mitjançant un comunicat que Aigües de Girona ven aigua que produeix a la potabilitzadora de Monfullà al Consorci de la Costa Brava però no es compra aigua a si mateixa. Per aquesta raó no està desglossat el preu de producció o preu de servei en alta -el que diu que cobra més barat al CCB- del de distribució o servei en baixa -que és el que sumat al preu de producció cobra als ciutadans de Girona-.
 
Per la seva part, els ciutadans de la Costa Brava, per rebre l’aigua comprada a Aigües de Girona, Salt i Sarrià, han de pagar a més el cànon de l’ACA i els costos de transport de l’aigua fins a les empreses d’abastament domiciliari.
 
No es pot doncs, al seu entendre, insinuar que els ciutadans de Girona estiguin finançant l’aigua que consumeixen els ciutadans de la Costa Brava
 
Per últim, han volgut aclarir que el consorci no és una “empresa” sinó un organisme institucional de dret públic i independent integrat pels ajuntaments de la Costa Brava més la Diputació, que en forma part en igualtat de condicions que la resta de membres.

  • Entrevista a Mª Àngels Planas a Ràdio Girona