La cota de neu baixarà demà fins a nivell del mar

Protecció Civil manté la prealerta del pla Neucat per la previsió de nevades a cotes baixes avui i demà

El Servei Meteorològic preveu que aquest dimecres la neu pugui arribar a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona on la cota de neu podrà baixar, de forma local, fins a nivell de mar.

De moment, Protecció Civil manté la prealerta del pla Neucat per la previsió de nevades a cotes baixes aquest dimarts i dimecres.

Durant aquest dimarts es preveu que la nevada afecti les comarques de Girona i la Catalunya Central. De fet, la neu ja ha enfarinat aquest matí localitats com la Jonquera o la plana de Vic.

Segons indica el Servei Meteorològic, la cota de neu baixarà progressivament i, al final de la jornada d'avui, se situarà als 300 metres, tot i que al quadrant nord-est podrà baixar localment fins als 200 metres. Al sud del territori se situarà al voltant dels 400 metres.

El fenomen al litoral serà local i de probabilitat baixa, per tant no s'esperen incidències greus a zones on no neva habitualment, segons ha indicat Protecció Civil. No obstant, es recomana prendre precaució davant la meteorologia adversa

Prealerta

Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté la PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que ja estan afectant a les comarques de la Catalunya Central i del nord de Girona, com ara a la zona de la Jonquera, i que es preveuen avui a cotes baixes del terç nord del país i fins demà al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Risc fort d'allaus

D'altra banda, Protecció Civil també manté activada la prealerta del pla Allaucat ja que a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa el perill d'allaus es manté en fort (4 en una escala de 5).

La neu progressivament es va assentant però encara es poden donar desencadenaments d'allaus de placa al pas d'una persona a la majoria d'indrets i, especialment, on el vent ha acumulat més neu ventada, com els vessants orientats a nord-est, est, sud-est, sud, sud-oest i obagues arrecerades. Així, no es descarta encara que es puguin donar caigudes espontànies d'allaus de mida suficient per poder sepultar un grup de persones.

El Servei Català de Trànsit també informa que aquest migdia hi ha algunes vies afectades per la neu. Són la C-28, que està tallada per risc d'allaus entre Vaquèira i la Peülla (Port de la Bonaigua) i és obligatori circular amb cadenes al tram entre la Peülla i Casa Sastrada (Port de la Bonaigua), i la C-142b on també cal dur cadenes de Tanau al Pla de Beret.