Risc marcat d'allaus per avui a la carena del Ter-Freser

Davant el perill, la prova de la 8a Copa Catalana de Raquetes de Neu ha modificat el traçat

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest matí la fase d’alerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT) d'acord a les dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que ha emès un nou butlletí d’allaus en què qualifica de grau molt fort (5 sobre una escala màxima de 5) el perill d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran i Nord Pallars Sobirà) al llarg del matí.
  
L’augment del perill és degut a la continuació de les nevades i especialment a l’increment de la intensitat del vent de nord, previst per aquest migdia. Des de l’inici de la nevada han caigut de l’ordre de 100-120 cm de neu seca, gruix que es pot incrementar en uns 20 cm més al llarg del dia. El vent sobrecarregarà els vessants orientats entre nord-est, est, sud-est, sud i sud-oest on és possible que es produeixin allaus de grans dimensions que puguin arribar a fons de vall. Poden tenir efecte destructiu degut a l’efecte aerosol, propi de neus molt fredes i lleugeres com l’actual.
 
Un cop passi el màxim d’activitat d’allaus, previst durant avui diumenge, progressivament el perill tornarà a disminuir a fort (4).
 
A la resta de zones del Pirineu Occidental i Oriental, com ara la carena gironina del Ter-Freser el nivell de perill continua igual que ahir, entre marcat (3) i moderat (2). Precisament a la muntanya del Puigmal, el Centre Muntanyenc Sant Llorenç de Terrassa organitza avui la prova d’Err-Puigmal, tret de sortida de la 8a Copa Catalana i del 10è Circuit Català de Raquetes de Neu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Degut a les condicions d'alerta per allaus, la organització ha decidit modificar el recorregut per evitar incidents.
 
Prealerta Procicat per vent i prealerta Neucat
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del pla Procicat pel fort vent que ha de bufar sobretot a les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre durant tot el dia d'avui ja des del matí, i també a gairebé tot el Pirineu, a les cotes més altes, a partir del migdia.
 
També està en situació de prealerta el pla Neucat per la previsió de noves nevades avui al Pirineu Occidental i possiblement també a cotes altes de les comarques de Terres de l’Ebre (Terra Alta, Montsià i Baix Ebre).
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la prudència en la mobilitat a zones de muntanya, portar el vehicle preparat (cadenes, telèfon mòbil carregat, manta o roba antic, aigua i aliments calòrics) i consultar afectacions viàries. Cal tenir precaució amb el vent en les activitats a alta muntanya si el vent bufa fort i realitzar-les només si es poden fer de forma segura.