Adéu als Magatzems Vall de Platja d'Aro

L'històric negoci familiar tanca definitivament i deixa 36 treballadors al carrer

Avui ha tancat les portes un dels comerços emblemàtics de la Costa Brava. Magatzems Vall de Platja d'Aro (Baix Empordà), ha estat sempre un negoci familiar que des de la seva creació, l'any 1958, fins a l'actualitat ha viscut diverses etapes. En total, tres generacions de la família Vall han estat al capdavant del negocia però finalment s'han vist forçats a tancar.

David Vall ha assegurat que ja no podien continuar plantant cara a la crisi, als preus extremadament competitius imposats per les multinacionals ni al descens del consum. L'empresa va decidir valorar diverses ofertes per vendre l'immoble, situat al cor comercial de Platja d'Aro, i el van acabar venent a la firma de roba Mango.

Vall ha detallat que a l'octubre es van trobar en una diatriba: o presentar concurs de creditors o liquidar el negoci. "Estàvem abocats a un concurs de creditors i volíem estalviar aquest mal tràngol i aquest procés tan llarg tant als proveïdors com a la plantilla", ha afirmat. Després de valorar-ho en família, van decidir "amb tristesa" tancar. "Vèiem que l'alternativa millor per a tots era liquidar el negoci, fer les paus amb tothom i anar-nos-en amb la cap ben alt", ha explicat Vall.

Això ha suposat deixar 36 treballadors al carrer. "Sap greu perquè afecta a 36 famílies", ha afirmat David Vall que recorda que van arribar a un acord amb la plantilla per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per extingir els llocs de treball pactant indemnitzacions, que sortiran dels diners que la família cobri de Mango per la venda de l'establiment.

Abans de tancar, han fet rebaixes per liquidació i aquest dissabte han venut l'estoc que quedava a per un euro. Això ha provocat que, aquest últim dia, s'hagin format cues a la porta de l'establiment que el 2016 ja serà un Mango.

De perfumeria a símbol de modernitat

L'origen d'aquest negoci familiar es remunta a l'any 1958 quan l'avi Pere Vall va decidir muntar una perfumeria a Platja d'Aro. Amb els anys, el local inicial va anar creixent fins a convertir-se en un dels centres comercials de referència de la demarcació.

Durant anys, Magatzems Vall va ser el més similar a una gran superfície comercial que hi havia a la demarcació amb seccions de moda, esports, perfumeria electrodomèstics, parament per a la llar, o llibreria. També s'ha associat sempre Magatzems Vall amb les joguines i els reis mags.

Ara, explica Vall, han decidit tornar als orígens i ja han adquirit un nou espai, molt més reduït, al centre de la població on obriran una perfumeria. "De moment un projecte petit, amb dos o tres treballadors, i a veure com ens va", ha conclòs Vall.