El jutjat condemna AJ Ruz de Sils per vulnerar el dret de vaga

Va contractar nou personal i imposar els seus serveis mínims

El conflicte obert entre l'empresa de recollida de residus i la plantilla ja té sentència judicial sobre la taula. El Jutjat Social Número 3 de Girona ha estimat la demanda dels vaguistes i el sindicat CCOO, i ha condemnat AJ Ruz per vulnerar el dret de vaga.

La resolució, dictada pel magistrat Ricard Barrio, estableix que l'empresa ha comès un rosari d'infraccions. D'entrada, la sentència recull que la direcció va "aprovar unilateralment calendaris de serveis mínims" que no s'ajustaven als què havia dictat la Generalitat. Així, per exemple, obligava a fer la recollida de residus orgànics abans que passessin tres dies (quan el termini fixat eren 72 hores) i la de selectiva abans de dos (quan el termini eren 48 hores).

El jutjat diu que, a l'hora d'aplicar els serveis mínims, l'empresa ha obrat de manera "confusa i ambigua". I com que fins i tot va arribar a enviar requeriments i cartes als vaguistes perquè complissin allò que havia "imposat", això "va augmentar la confusió" perquè va fer néixer en aquests treballadors "el temor que l'empresa pogués prendre represàlies".

A més d'això, la sentència també conclou que AJ Ruz ha destinat els vaguistes a cobrir els serveis mínims, quan aquella part de la plantilla que no secunda l'aturada era qui ho havia de fer. Actualment, dels 27 empleats que té la firma, divuit estan en vaga.

Contractar personal

El jutjat també conclou que AJ Ruz, durant la vaga, ha contractat personal per fer la recollida. En concret, va agafar un treballador d'octubre a desembre i també va agafar un empleat d'una altra empresa -Med Ruz SL- perquè recollís restes de poda i d'arbrat a Sils. Aquest treballador, com recull la sentència, "utilitzava roba amb el logotip d'AJ Ruz" durant la jornada laboral.

Per tot plegat, el jutjat conclou que l'empresa ha comès "una vulneració del dret fonamental de vaga", duent a terme mètodes "il·lícits d'esquirolatge extern". En conseqüència, la sentència estima la demanda dels vaguistes i de CCOO, insta AJ Ruz a posar fi a aquestes pràctiques i la condemna a restituir tota la part de sou que ha restat als treballadors aturats d'ençà del 17 d'octubre (dia en què va començar la vaga). A més, també li imposa que els indemnitzi amb 6.251 euros, que s'hauran de repartir entre tots.

Desestima la resta

A més de portar AJ Ruz davant els tribunals, els vaguistes i el sindicat CCOO també van denunciar l'Ajuntament de Riells i Viabrea (Selva) i una altra empresa, Germans Alum. Sostenien que el consistori, uns dies després de començar l'aturada, va contractar aquesta firma pel seu compte perquè recollís les deixalles que s'acumulaven en alguns punts del municipi.

Aquí, però, el jutjat no els dóna la raó. La sentència sosté que, davant les queixes dels veïns i els informes emesos per la Policia Local, el consistori va actuar com tocava. Primer, va requerir a AJ Ruz perquè retirés les deixalles, i com que l'empresa no va respondre, va decidir contractar de manera "puntual" Germans Alum perquè s'emportés les escombraries i així "mitigar les conseqüències nocives per a la salut i la higiene que podrien derivar-se a la localitat". En conseqüència, el jutjat conclou que l'Ajuntament no va perjudicar "els interessos dels vaguistes".

Subrogar els vaguistes

La decisió del Jutjat Social Número 3 de Girona, que condemna AJ Ruz per vulnerar el dret de vaga, permet al sindicat CCOO i als treballadors reclamar amb més força allò que volen: que les administracions per a les quals treballa (ajuntaments i consells comarcals) hagin de deixar de contractar-ne els serveis. I que les noves empreses que agafin, en virtut de l'acord marc que hi ha al sector, hagin de subrogar els vaguistes a les seves plantilles.