Alerta per ventades molt intenses a partir de la matinada de dijous a divendres

Les ratxes poden arribar als 125 km/h

Protecció Civil ha activat aquest dimecres al migdia la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per la previsió de fortes ventades a la major part del territori a partir d'aquest dijous. Aquestes ventades seran especialment violentes durant la matinada de dijous a divendres i part del matí de divendres a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona, així com al sud de la Catalunya Central amb cops que poden arribar a més de 125 km/h.

Protecció Civil remarca que aquest episodi de ventades pot comportar efectes greus i demana que s'extremin les precaucions en la mobilitat i en les activitats a l'aire lliure. A partir d'aquest dijous al matí, el vent començarà a ser persistent amb cops de més de 90 km/h i afectarà les cotes altes del Pirineu Occidental i les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona. A partir del migdia s'intensificarà el fenomen en aquestes mateixes zones i acabarà afectarà tot Catalunya al llarg del dia. A partir del vespre, les ràfegues vent ja seran molt intenses i podran produir incidències, segons ha avisat Protecció Civil.

Les comarques de muntanya tindran els registres de vent més elevats, sobretot a cotes altes i tot el territori es veurà afectat pel vent intens o violent, incrementant-se amb el pas de les hores. Segons les previsions del Servei Meteorològic, l'episodi serà especialment greu durant la matinada de dijous a divendres, i durant el matí de divendres, moment de màxima intensitat del temporal de vent, amb cops de més de 125 km/h sobretot als dos Pallars, Alta Ribagorça, Alt Penedès, Anoia, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, i valors de més de 90 km/h en general a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona.

La resta del territori es veurà afectat igualment per ventades generalitzades i valors que poden superar els 90 km/h. Aquestes ventades poden provocar potencialment incidències sobretot a les zones metropolitanes, on cal extremar la prudència.

Un episodi que pot comportar efectes greus

Protecció Civil remarca que aquest pot ser episodi de ventades especialment important amb la possibilitat que es puguin produir danys i efectes greus. En aquest sentit, ha recomanat els municipis que es poden veure afectats que prevegin la suspensió de totes les activitats a l'aire lliure, incloses les extraescolars, i el tancament dels espais públics (parcs, jardins i similars) a les zones i períodes concrets de major afectació.

Per tant, s'aconsella que la població extremi la prudència en la mobilitat tant en vehicle com a peu i limiti les activitats a l'aire lliure en les zones afectades davant la previsió d'incidències.