Jutgen tres acusats de revendre tranquil·litzants al mercat negre

Només un d'ells reconeix haver robat talonaris de les consultes i els altres dos es desentenen dels fets

L'Audiència de Girona ha jutjat tres acusats de falsificar receptes mèdiques per aconseguir tranquil·litzants i revendre'ls al mercat negre. Segons la fiscal, els tres homes es van conxorxar per robar els talonaris de les consultes, omplir-los i anar recorrent les farmàcies per veure si alguna els donava el medicament (en tots els casos, Trankimazin).

Els fets van tenir lloc la primera meitat de l'any 2006 a Girona. Per aquests fets, els acusats s'enfronten a penes de 5 i 2 anys de presó. Durant el judici, només un d'ells ha admès els càrrecs. Ha assegurat haver aconseguit les receptes il·legalment i haver venut pastilles tranquil·litzants a tercers per 1 ó 2 euros. Els altres dos, se n'han desentès.

Els fets que han arribat avui a judici van tenir lloc durant el primer semestre del 2006. Tots tres acusats eren toxicòmans i, segons assegura la fiscal, es van posar d'acord per intentar que les farmàcies els venguessin pots de tranquil·litzants presentant receptes falsificades.

Per això, agafaven talonaris que els metges tenien a les consultes (ho haurien fer als CAP Güell, Santa Clara i a l'hospital Trueta), hi estampaven un segell que també haurien sostret i els omplien fent-hi constar el mateix medicament: Trankimazin. En tots els casos, els processats demanaven un pot de tranquil·litzant de 50 comprimits.

Després, anaven voltant per les farmàcies per veure si aconseguien ensarronar els treballadors i aconseguir el medicament, que provaven de revendre a tercers (cada pastilla, a un preu d'entre 1 ó 2 euros). Segons recull l'escrit de la fiscal, amb aquesta estratagema, un o altre dels tres processats haurien intentat estafar cinc farmàcies diferents de Girona i Salt (Gironès).

Quan els Mossos d'Esquadra els van enxampar, tots portaven receptes falsificades al damunt. Un dels processats duia també un talonari a sobre amb 25 receptes en blanc. En total, a tots tres els agents els hi van arribar a comissar unes 170 pastilles tranquil·litzants.

El ministeri públic imputa als processats un delicte de falsificació de document oficial i els hi demana una pena de 2 anys de presó i una multa de 2.430 euros. Per a un d'ells, que ja arrossega dues condemnes anteriors per fets similars, sol·licita també una altra pena de 3 anys de presó i una multa de 700 euros per un delicte contra la salut pública. I és que, en una ocasió, els agents el van enxampar venent una pastilla de Trankimazin per 2 euros.

Només un ho admet

Durant el judici, que s'ha celebrat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, només l'acusat reincident ha admès els fets. Els altres dos, se n'han desentès. Tots ells, això sí, han negat haver-se posat d'acord per tirar endavant les falsificacions de receptes.

Davant el tribunal de l'Audiència, el primer processat ha explicat que ell mateix obtenia els talonaris de manera "il·legal", robant-los dels despatxos i ambulatoris, i que després omplia i signava les receptes. L'acusat ha assegurat que, la majoria de vegades, volia aconseguir els tranquil·litzants per consum propi, però que en alguns casos també els havia venut a tercers.

Ben diferents d'aquesta, però, han estat les versions dels altres dos processats. El primer (a qui li van trobar el talonari al damunt) ha dit que s'havia trobat les receptes per casa i que aquell dia, quan la policia el va enxampar, se les havia endutes per llançar-les a les escombraries.

L'home ha dit que el talonari només permetia estendre receptes per a pensionistes, i que mai se li hauria passat pel cap anar a les farmàcies amb aquells papers per obtenir medicaments. Sí que ha dit, però, que abans de llançar tot el feix de receptes, n'havia decidit omplir una sense saber ben bé per què, fent-hi constar el nom d'un altre home i posant Trankimazin a l'espai reservat per fer-hi constar el medicament.

Finalment, l'últim dels processats ha explicat que les receptes falsificades que li van trobar al damunt quan el van detenir les havia comprades a una parella a qui s'havia trobat al CAP. Segons l'acusat, ja els hi van vendre degudament omplertes. Tot i això, l'home no ha sabut explicar per què l'estudi grafològic que van fer els perits conclou que la lletra que apareix a les receptes mèdiques era la seva.