Els Bombers fan més de 300 sortides per l'episodi de vent

El telèfon d'emergències 112 atén gairebé 400 trucades

Els Bombers de la Generalitat han atès 310 incidències per la ventada des del dissabte a les nou del vespre fins a les set de la tarda d'aquest diumenge, 136 de les quals a les comarques gironines. A la Regió d'Emergències Nord han efectuat 51 serveis; a la Catalunya Central, 52; a Lleida han fet 47 sortides i 22 a la Regió Metropolitana Sud.

La majoria d'actuacions s'han fet per retirar objectes, arbres o branques de la calçada; assegurar elements de façanes i mobiliari urbà. El telèfon 112 ha rebut 380 trucades relacionades amb l'episodi de vent fins a les vuit del vespre d'aquest diumenge. Per comarques destaquen les 82 del Barcelonès, les 54 de l'alt Empordà i les 40 del Baix Empordà.

La incidència més destacable en la qual han actuat aquest diumenge els Bombers de la Generalitat ha estat la caiguda d'un mur a Berga, que ha provocat ferides i contusions a un home. Dues dotacions dels Bombers han revisat i sanejat el mur per evitar possibles incidents.


Per la seva banda, els Bombers de Barcelona han fet una vintena de sortides relacionades amb el vent des de diumenge. La majoria per retirar franques i tendals que el vent ha fet caure, sense fer ferits.

Paral·lelament, el telèfon d'emergències 112 ha rebut gairebé 400 trucades relacionades amb l'episodi de vent fins a les vuit del vespre d'aquest diumenge. Per comarques destaquen les 82 del Barcelonès, les 54 de l'Alt Empordà, les 40 del Baix Empordà, les 28 del Ripollès, les 23 de l'Alt Urgell, les 17 d'Osona, les 16 del Berguedà, les 14 del Vallès Oriental, les 12 del Vallès Occidental i les 13 del Baix Llobregat.

Ratxes superiors als 150 km/h

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que entre diumenge i dilluns les ventades es registraran a les cotes altes del nord del país i que el vent afluixarà sensiblement. Les ratxes màximes registrades aquest diumenge han estat de 153 km/h al santuari de Queralt i el Puig de Sesolles; 135 km/h a Boí i 125 km/h a Sant Romà d'Abella i el Port de Compte. La ventada també ha bufat amb força a cotes més baixes, a Berga el vent ha arribat als 125 km/h, a Solsona i a Banyoles hi ha hagut cops de vent de prop de 90 km/h i a Barcelona de 83 km/h.

Mobilitat condicionada pel vent

La mobilitat del cap de setmana s'ha vist molt condicionada pel vent intens que ha obligat a tallar diverses carreteres aquest diumenge. L'afectació més destacada s'ha produït a la C-16 a Berga, on la ventada ha malmès el revestiment d'un túnel i ha obligat a tallar aquesta via unes set hores. Durant la restricció els vehicles s'han desviat per la C-1411a en sentit nord i per la BP-4654 en sentit sud.

També com a conseqüència del vent fort s'ha tallat la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i el Coll de Pal. A més, diverses vies s'han vist afectades per la caiguda d'arbres, entre elles la N-260 a Toses i a Ribes de Freser, la GI-513 a Bàscara i la C-150a a Cornellà del Terri. També s'ha hagut de tallar la GI-634 a Colomers perquè el vent ha malmès un cablejat elèctric i la GIV-6216 a Torroella de Fluvià ha estat tallada per un turisme amb remolc que ha bolcat per les ratxes fortes de vent.