El vent pot superar els 90 km/h a totes les cotes de les comarques gironines

Els Bombers han fet 182 sortides fins a les 12 del migdia, la majoria per retirar arbres i branques

Protecció Civil manté la fase d'ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per fortes ventades i per les incidències que han provocat. Segons l'SMC les ratxes superiors als 90 km/h es podran donar a totes les cotes del terç nord de Catalunya fins a primera hora de la tarda. A partir de la tarda i fins demà les ventades es restringiran a les cotes altes del terç nord.

El vent ha arribat als 150 km/h en alguns punts del Pirineu, ha assolit més de 120 km/h a Navata (Alt Empordà), 112 km/h a Organya (Urgell) i més de 90 km/h a Vilanova de Meià (Noguera) o Roses, entre altres llocs. A Barcelona i Badalona ha arribat als 83 km/h.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut des de les vuit del matí i fins a les 12 del migdia 134 trucades derivades de les ventades. En el total de l'episodi s'han fet 270 trucades. D'aquestes, per comarques destaquen: Barcelonès, 72; Alt Empordà, 41; Baix Empordà, 26; Alt Urgell 18 i Ripollès 15.

Pel que fa a les sortides per demarcacions, a la Regió d'Emergències de Girona s'han atès 70 serveis; a la Metropolitana Nord, 41; a Lleida, 30; a la Regió Centre, 26; a la Metropolitana Sud, 13; i a les Regions d'Emergències de Tarragona i de Terres de l'Ebre, una a cadascuna.

La major part de les actuacions ha estat per retirar arbres o branques de la calçada, netejar vies d'accés, sanejar façanes amb elements no estructurals inestables, assegurar mobiliari urbà i retirar objectes caiguts a la via.


El servei més destacable s'ha dut a terme a dos quarts de deu del matí, per retirar un arbre caigut sobre la catenària al terme de Ribes de Freser i que ha obligat a tallar la circulació ferroviària a la R3 de Renfe.

Per la seva part els Bombers de Barcelona, des d'ahir a la tarda fins aquest matí han realitzat una vintena de sortides relacionades amb el vent. Les incidències a Barcelona no han estat greus i els Bombers han hagut de retirar branques i tendals que el vent ha fet caure, sense provocar cap afectació personal.

Pel que fa a les carreteres, a part de la greu incidència que afeca la C-16 a Berga, també està tallada la GI-513 a Bàscara per la caiguda d'un arbre a la calçada. All llarg del matí aquesta mateixa incidència ha obligat a restringir la N-260 a Ribes de Freser i d'altra banda la GIV-6216 a Torroella de Fluvià ha estat tallada per un turisme amb remolc que ha bolcat arran de les ratxes fortes de vent.

Tall elèctric a Vilanova de Banat

Les ventades també han provocat el tall de subministrament elèctric al municipi de Vilanova de Banat (Alàs i Cerc). La incidència ha afectat uns 100 abonats. El servei s'ha pogut restablir a les 07:16 hores del matí

Restablert el servei de tren entre portbou i Llança

Protecció Civil ha emès una Prealerta del pla d'emergències en el transport de viatgers Ferrocat pel tall en el servei de circulació ferroviària entre La Molina i Puigcerdà a causa de branques caigudes sobre la catenària. El servei entre Portbou i Llançà també ha estat tallat per manca de tensió a la catenària i hores d'ara ja s'ha restablert el servei. A Campelles, a la R3 entre Campdevànol i Ribes de Freser, un comboi a col·lidit amb unes branques caigudes a la via sense provocar ferits. Els passatgers han estat evacuats i han seguit el trajecte per carretera. Adif està revisant la línia per poder restablir la circulació de trens.

Onades de més de 2,5 metres

es manté la Prealerta del pla especial per inundacions INUNCAT ateses les previsions de mala mar al litoral nord. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'esperen onades superiors als 2,5 metres d'alçada (maregassa) a l'Alt i Baix Empordà i la Selva durant tot el dia d'avui. Les onades màximes s'assoliran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.