Enxampats a Platja d'Aro amb 22 figures precolombines, deu d'elles autèntiques

Els Mossos detenen dos homes acusats d'estafa i receptació de les peces

Agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric, adscrita a l'Àrea Central d'Investigació de Patrimoni de la Divisió d'Investigació Criminal, van detenir els passats dies 16 i 19 de gener a Sabadell i a Esplugues de Llobregat dos homes de nacionalitat equatoriana 34 i 43 anys i veïns de l'Hospitalet de Llobregat.

Se'ls acusa d'un delicte d'estafa i un altre de receptació en ser enxampats, al maig del 2013, amb 22 figures precolombines que transportaven en una furgoneta a Platja d'Aro. Deu d'elles eren autèntiques, i estarien datades entre els anys 1100 i 1500 després de Crist. El seu valor al mercat se situaria entre els 500 i 1.000 euros. La investigació segueix oberta. Per la seva banda, el fet que més de la meitat de les figures trobades fossin falsificacions fa sospitar a què anirien destinades a col·leccionistes poc avesats en la matèria.

Els fets es remunten al dia 25 de maig de 2013, a Platja d'Aro, on una patrulla que estava fent un control preventiu per evitar robatoris va aturar una furgoneta. Després d'identificar els seus dos ocupants van trobar dins del vehicle i a l'interior d'una caixa 22 figuretes d'aspecte envellit i estil sud-americà. Els dos homes no van saber donar cap explicació lògica de la procedència d'aquelles figuretes d'argila. Per això, i davant la possibilitat que fossin sostretes els agents van intervenir les peces.

Després de fer diferents gestions, els agents de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols les van trametre a la Unitat Central de Patrimoni Històric dels mossos d'esquadra. Els policies van fer un estudi d'estil i morfologia i van contactar amb el Departament d'Art i Musicologia de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal d'autentificar les figures. Finalment, els Mossos i els membres experts en arqueologia i art precolombí de la UAB van concloure que 10 de les 22 figures eren autèntiques.

Les figures formarien part de la cultura Mantenya, que s'ubicava al litoral equatorià, des de l'illa de Puna, fins a l'actual frontera amb Colòmbia i procedirien d'un jaciment de la zona de Montecristi, a la província de Manabí (Equador).

La policia catalana va contactar amb el consolat d'Equador, que ja s'ha interessat en repatriar aquestes peces precolombines d'alt valor històric i que procedien dels jaciments que van ser declarats Patrimoni Cultural Natural i Històric de la Nació. La investigació no està  tancada i no es descarten noves imputacions. Els dos homes, un dels quals té antecedents, compareixeran davant el jutjat competent de Sant Feliu de Guíxols quan siguin requerits.