El Consell Comarcal de la Selva va avançar 24,8 MEUR a ajuntaments amb impagaments

El president defensa que les coses s'estan fent bé tot i els escàndols polítics

Aquest ha estat un mandat complicat per al Consell Comarcal de la Selva. Al febrer del 2013 es destapava el Cas Manga, una suposada trama de suborns i adjudicacions públiques irregulars que va esquitxar de ple l'ens. L'operació va acabar amb la detenció de dos dels responsables de l'empresa GRS Arc Local (responsable de la recaptació tributària des del 1997), un funcionari del consell i també el llavors president del consell i alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria, que va dimitir. Des de llavors, el substitueix l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu. 

Aquest capítol fosc va tenir més conseqüències polítiques a l'ens. El passat estiu, ERC va trencar el pacte de govern que tenia amb CiU al·legant que no s'havien depurat responsabilitats després del cas Manga. Els nacionalistes van teixir llavors aliances amb el PSC. 

Aquest divendres, el president ha volgut fer balanç del 2014 i ha destacat que, tot i que el clima polític ha estat convuls, els canvis han permès millorar la situació econòmica del consell. Un dels elements que ha destacat és el canvi en la recaptació tributària. Des del desembre del 2013, aquest servei l'ha assumit el consell comarcal i això ha permès, segons Balliu, abaixar els preus que paguen pel servei els ajuntaments. En concret, han passat d'una taxa del 2,8% al 2,5% del volum total de tributs gestionats. 23 dels 26 municipis de la comarca han derivat al consell la recaptació d'impostos i multes. 

Diners per pagar nòmines

Segons Balliu, acabar amb l'externalització d'aquest servei ha generat un estalvi que, per una banda, permet abaixar el preu que paga cada consistori i, per altra banda, deixa més marge al consell per poder ajudar els ajuntaments en d'altres conceptes. En aquesta línia, el consell comarcal va poder avançar 24,8 MEUR a molts dels ajuntaments de la comarca que tenien problemes per pagar les nòmines dels treballadors. Balliu reconeix que són més diners que mai perquè han pogut negociar pòlisses de crèdit amb els bancs per valor d'11 MEUR. 

El consell pacta amb els ajuntaments quants diners necessitaran cada mes i, un cop rep els impostos recaptats per cada municipi, es queda aquells diners que els ha avançat. "Els ajuntaments tenen veritables problemes de tresoreria i els ha anat molt bé que puguem actuar així", ha destacat. 

El consell comarcal gestiona un volum de tributs que, amb dades del 2014, van superar els 74,5 MEUR. Alguns municipis deriven la gestió completa i d'altres opten només per alguns capítols, com són les sancions de trànsit. "Sobretot a municipis turístics els anem molt bé per cobrar multes d'estrangers perquè tenim convenis amb empreses a l'estranger", ha detallat el president.

Balliu ha defensat que "les coses s'estan fent bé", que l'ens té els números sanejats i que això ha permès presentar un pressupost a l'alça per al 2015. En concret, de 25.460.000 euros, un 2,39% més que el 2014. "El pressupost és tot un èxit i n'hem d'estar orgullosos tot i que el clima polític no ens hagi acompanyat", ha valorat. 

Preocupació per l'aeroport

Des del consell comarcal no volen amagar que estan preocupats per la situació de l'aeroport de Girona, que ha tancat el 2014 lleugerament per sobre dels 2 milions de passatgers i que encadena mesos de pèrdues tant de viatgers com de nombre de vols. El president, Salvador Balliu, diu que l'economia de la comarca se'n ressent -les instal·lacions estan ubicades a Vilobí d'Onyar- i que cal fer alguna cosa per redreçar la situació. 

Per això, tot i reconèixer que no tenen cap paper directe en la gestió de l'aeroport, s'han ofert per buscar solucions que permetin redreçar la situació i que l'aeroport aixequi el vol. 

Ampliació de la seu del consell

Aquest 2015 serà un any d'obres a la seu del consell comarcal. Segons ha explicat Balliu, properament començaran els treballs per ampliar l'edifici principal, que incorporarà una Oficina d'Atenció al Ciutadà i també l'àrea de recaptació. Les obres costaran uns 500.000 euros i es preveu que estiguin enllestides al setembre. 

Per contra, l'edifici situat al passeig Sant Salvador on fins ara hi ha l'àrea de recaptació -i que és de propietat- es destinarà als serveis de Benestar Social. Aquests serveis estaven fins ara en un edifici de lloguer que es deixarà de pagar. Darrerament el consell ha dissolt el consorci de Benestar Social i ha assumit aquestes tasques i també la quarantena de treballadors.