Santi Vila considera que el projecte d'elBullifoundation ha d'aconseguir el màxim consens

El conseller deixa en mans de Ferran Adrià la decisió final de permetre que la llei a mida tiri endavant

Posar el fre a la llei a mida que ha de permetre aixecar el complex d'elBullifoundation té una raó de ser: buscar el màxim consens al voltant del projecte que ha de convertir l'antic restaurant en un pol d'innovació gastronòmica. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, assegura que l'aturada tècnica respon precisament a aquest objectiu. "Un projecte de transcendència planetària com aquest ha d'avançar amb el màxim acord", subratlla.

Santi Vila ha recordat que la decisió s'ha adoptat a instàncies del mateix Ferran Adrià, amb la voluntat de sumar els moviments ecologistes al suport polític i institucional que ja rep El Bulli Foundation. El conseller assegura que el Govern té clar que el projecte "no es pot deixar perdre" i que, per això, des del terreny polític ja s'han fet els deures. "Ho tenim tot a punt", ha dit Vila, en referència al fet que el tràmit d'al·legacions arribarà fins al final (és a dir, que es resoldran) i el text es deixarà enllestit per dur-se a aprovació quan calgui.

"Hem de veure si en els propers mesos es poden llimar les pors, temences i discrepàncies", ha dit el conseller. Si això s'aconsegueix, Santi Vila ja ha avançat que la Generalitat culminarà la reforma legislativa. Però si l'acord no arriba, el conseller deixa en mans del xef Ferran Adrià decidir quin serà el proper pas. "Si no hi ha prou consens, serà a ell qui li correspondrà valorar si amb allò que permet la normativa actual en fa prou o bé si cal plantejar altres hipòtesis", ha declarat.

Posar al dia

El conseller també ha recordat que, sense llei a mida, les obres a Cala Montjoi ja poden començar. De fet, l'actual normativa del parc natural permet que l'antic restaurant es pugui ampliar fins a un 20%. I la intenció de Ferran Adrià és començar aquests treballs quan més aviat millor.

"Hi ha prou marge, sense cap tipus d'ajust ni modificació, perquè l'antic Bulli es pugui modernitzar, posar al dia i, fins i tot, fer-hi unes mínimes ampliacions", ha dit Santi Vila. I ha conclòs: "Per tant, el projecte ja ha començat, i és imminent que s'iniciïn les obres en base a la planificació actual".

Un projecte per fases i una excepció

'ElBulli1846' és una iniciativa ambiciosa que, a través d'elBullifoundation i amb una inversió de 9 MEUR (milions d'euros), preveu construir un centre únic al món d'innovació i recerca en cuina d'avantguarda a Cala Montjoi, on s'aixeca el cèlebre restaurant de Ferran Adrià. El projecte preveu ocupar un total de 4.383,50 metres quadrats, bona part dels quals soterrats.

El projecte preveu la reforma i rehabilitació de l'antic restaurant, juntament amb la construcció de nous espais. Així, apart de la part de rehabilitació d'antigues instal·lacions, es projecta construir més de 3.500 metres quadrats d'obra nova, la majoria soterrada. En total, el projecte d'elBulli1846 incrementa un 213% el sostre actual.

Això és el que ha obligat a elaborar una nova llei 'ad hoc' (la que ara s'ha deixat en aturada tècnica) perquè, en estar dins Parc Natural, la normativa vigent només permetia una ampliació del 20%.