Banc Santander haurà de retornar 50.000€ a una dona que va invertir en valors el 2007

És la primera demanda que l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres guanya per Valores Santander

El Jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Blanes (Selva) ha condemnat Banco Santander a retornar els diners que una veïna de la població va invertir en Valores Santander l'any 2007. L'advocada de la dona, responsable de l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres a Girona (APDEF), Marta Muntada, explica que el jutge considera provat que "l'afectada no va rebre la informació suficient per comprendre els elements essencials del producte ni els riscos que estava assumint i que això li va provocar una representació mental equivocada de què contractava i per tant, anul·la el contracte".

La lletrada creu que això demostra que "Banco Santander també va col·locar productes tòxics entre els estalviadors sota l'aparença d'un producte segur i de poc risc quan en realitat el banc s'estava finançant per comprar un altre banc ( Banc ABN Amro - Holanda) amb els diners dels seus clients".

Segons informen en un comunicat, aquesta és la primera demanda que APDEF guanya contra el banc de la família Botín per la venda de Valores Santander. Actualment a Girona s'estan tramitant dues reclamacions més per aquests títols i s'està esperant sentència d'un altre cas que ja ha estat jutjat.

L'APDEF calcula que a l'Estat hi ha 129.000 persones afectades per la compra d'aquests títols, que després de produir-se la fusió entre ambdós bancs (Santander i ABN Amro) van ser bescanviats obligatòriament per accions del nou banc, a més de la meitat del seu valor de compra (de 12,96 a 5,19 euros per valor). La sentència no és ferma i es pot recórrer. 

El febrer de 2014 la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja va sancionar Banco Santander per col·locar malament aquest producte. L'entitat ha de fer front a dues multes en aquest sentit: una de 10 milions d'euros per no disposar d'informació necessària sobre la idoneïtat dels clients que varen subscriure Valores Santander i una segona de 6,9 milions d'euros per considerar que Banc Santander va cometre infracció molt greu al no gestionar adequadament els conflictes d'interessos entre el seu benefici i el perjudici als clients.

L'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres compta amb més de 3.400 socis i, actualment, té oberts 2.600 procediments als jutjats espanyols contra diverses entitats financeres per valor de 80 milions d'euros i ja ha recuperat 25 milions. A dia d'avui s'han resolt més de 650 casos amb un 97% d'èxit.