Multen 17 cotxes al dia per saltar-se els semàfors a la cruïlla d'Emili Grahit a Girona

En nou mesos s'han posat 4.752 denúncies que suposen una sanció de 200 euros

Les càmeres de trànsit instal·lades a principis d'abril a la cruïlla de la carretera Barcelona i el carrer Emili Grahit han multat un total de 4.752 vehicles per saltar-se el semàfor en vermell (dades fins a 31 de desembre).

Això suposa que, de mitjana, cada dia es tramiten 17 sancions. Cada multa és de 200 euros i suposa la reiterada de quatre punts del carnet. Des del consistori justifiquen la instal·lació dels aparells perquè és una cruïlla perillosa.

Segons ha explicat el regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, des de la posada en servei de les càmeres no s'ha registrat cap accident i cada cop els ciutadans prenen més consciencia de la perillositat de saltar-se un semàfor.

L'Ajuntament de Girona va instal·lar a principis d'abril de l'any passat tres càmeres de vídeo als semàfors de la cruïlla entre carretera Barcelona i Emili Grahit, un dels punts que segons dades recollides per l'ajuntament acumula més sinistralitat de la ciutat. Els dies feiners passen per aquest punt pràcticament 19.000 vehicles i el trànsit baixa fins a més de 12.000 vehicles els caps de setmana. 

Aquesta càmera té la funció de detectar aquells vehicles que se salten el semàfor en vermell i captura la infracció a través d'una sèrie de fotografies. L'ajuntament ha instal·lat diferents senyals a les dues vies on es llegeix 'control semafòric' per alertar als conductors de la presència de les càmeres. 

Segons dades de l'ajuntament, fins al 31 de desembre s'han tramitat un total de 4.752 sancions. Això suposa, de mitjana, 17 multes diàries. Per cada conductor que se salta el semàfor en vermell la multa és de 200 euros i comporta la retirada de quatre punts del carnet de conduir. 

Cruïlla segura

El regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, ha destacat que des que es van instal·lar aquests dispositius no hi ha hagut cap accident remarcable a la zona. Per això, justifica que les càmeres ajuden a què la gent "pregui consciència de la perillositat de saltar-se un semàfor en vermell". 

Alcalà ha explicat que les càmeres són uns dispositius molt fiables i que és difícil que els ciutadans puguin recórrer les multes. "Si un ciutadà ve perquè té dubtes i creu que no s'ha saltat el semàfor, les fotografies de la càmera són molt clares i no deixen marge", ha manifestat. 

El regidor també ha volgut deixar clar que l'objectiu de posar les càmeres no és recaptatori. Segons defensa, des del 2011 -quan CiU va entrar al govern de la ciutat- s'ha reduït un 46% el nombre de sancions imposades per la Policia Municipal i també ha caigut un 33% el nombre de vehicles retirats per la grua. 

"Vist l'èxit des del punt de vista de la seguretat hem de seguir treballant en aquesta línia ajudant-nos de dispositiu tecnològics com les càmeres perquè no podem tenir un policia 24h en una cruïlla", ha declarat el regidor. 

Aposta pel 'radar pedagògic'

En aquesta sentit, l'ajuntament instal·larà properament a la carretera Barcelona el que anomena 'radar pedagògic'. Es tracta d'una pantalla que informa al conductor de la velocitat a la qual circula però que, en cas d'excés de velocitat, no sanciona. Es tracta, doncs, d'una eina de sensibilització per als conductors. El lloc on s'instal·larà encara està per concretar.