Carrega policial al centre de Girona durant una acció en suport a Núria Pórtulas

Dos joves s'han encadenat a la porta de la nova seu del govern estatal

  • La policia ha dispersat els manifestants a cops © ACN
    La policia ha dispersat els manifestants a cops © ACN
  • El germà de Núria Pórtulas encadenat davant la seu del govern © ACN
    El germà de Núria Pórtulas encadenat davant la seu del govern © ACN
  • Càrrega policial contra els manifestants © ACN
    Càrrega policial contra els manifestants © ACN

La protesta dels antisistema, que ha aplegat al voltant d'una vintena de joves, ha començat pels voltants de dos quarts de dotze del matí. Els concentrats, entre els quals hi havia la jove de Sarrià de Ter (Gironès) Núria Pórtulas, han anat a les portes de la Subdelegació de l'Estat. Allà, dos d'ells –un dels quals era el germà de l'activista- s'han encadenat als barrots d'entrada de la seu.

Els dos joves s'han envoltat el coll amb una cadena i, després de fer-la passar per darrere dels barrots, l'han tancada amb un cadenat. Mentrestant, la resta de concentrats, encapçalats per una pancarta on es podia llegir 'Núria lliure', han començat a corejar consignes contra l'Administració i les forces de seguretat, i han reclamat l'absolució de la jove anarquista.

A més, els manifestants també s'han plantat al mig de l'avinguda Jaume I –situada a escassos metres de la Subdelegació- i han començat a fer talls intermitents de trànsit. Els Bombers han hagut de serrar els barrots per poder fer fora els dos joves, que en tot moment es tapaven la cara amb un mocador negre on hi havia una inscripció de suport a Núria Pórtulas.

Abans que els Bombers comencessin a serrar, un cordó d'antiavalots retenia a escassos metres la vintena d'antisistema. Ha estat aleshores quan la tensió ha anat pujant de to, s'han succeït els insults, i els ARRO han tret les porres i han fet una primera càrrega contra els manifestants.

La segona càrrega ha arribat poca estona després, just quan ja s'havien tret els dos encadenats de davant la porta de la Subdelegació. Els ARRO han tornat a treure les armes i han dispersat els joves, que han començat a córrer avinguda Jaume I avall. Durant la càrrega, alguns dels manifestants també han agredit agents.

La batussa s'ha acabat quan els joves han marxat del lloc i els agents antiavalots també han abandonat la zona. De totes maneres, Mossos d'Esquadra de paisà s'han quedat al lloc perquè, durant la càrrega, els antisistema han deixat al lloc algunes pertinences (com jerseis o bicicletes). Quan alguns han tornat a buscar-les, els agents els han identificat. La policia continua recollint informació i no es descarten detencions.

Accions reiterades

D'ençà que aquest dilluns el Tribunal Suprem va celebrar la vista del recurs per la sentència que condemna l'activista de Sarrià de Ter (Gironès), les accions de suport a Núria Pórtulas no han parat de succeir-se. Ahir mateix, un desplegament d'agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) va despenjar els dos joves que s'havien enfilat a un arbre de la plaça del Lleó i no en pensaven marxar fins que sortís la resolució judicial.

Núria Pórtulas, la jove anarquista de Sarrià de Ter, va ser condemnada a dos anys i mig de presó per l'Audiència Nacional. La sentència, emesa el juliol del 2009, considera la noia culpable d'un delicte de temptativa inacabada de col•laborar amb una organització terrorista. La detenció de Pórtulas, que va estar empresonada a Soto del Real, va tenir lloc ara fa tres anys en una casa 'okupada' del barri gironí del Pont Major.

  • Extracte sonor de la càrrega policial, s'aprecien els crits dels manifestants i el soroll de les porres dels antiavalots