La Generalitat destina 6,6 MEUR per iniciar la remodelació de la incineradora de Campdorà

Les obres tenen un pressupost total de 27,3 MEUR

La Generalitat ja té a punt una primera partida de 6,6 MEUR per poder començar les obres de remodelació de la incineradora de Campdorà, a Girona.

Les obres podrien començar en els propers mesos i han de servir per posar al dia el complex -que té 30 anys, adaptar-lo a les normatives europees i allargar-li la vida útil un màxim de 20 anys.

Els diners estaven pressupostats des del 2010 i s'havien de destinar al macrocomplex projectat pel tripartit, amb un cost de més de 170 MEUR. Amb l'arribada de CiU el projecte va quedar enterrat. Aquest dimarts, a través d'un acord de Govern, l'executiu ha donat llum verda perquè els 6,6 MEUR vagin al nou projecte de remodelació, que té un cost de 27,3 MEUR.

Durant l'època del tripartit, al 2009, el Govern va projectar un modern centre per tractar els residus de manera selectiva al mateix emplaçament que ocupa la incineradora. El complex tenia un cost de 170 MEUR però el Govern no va anar més enllà de redactar el projecte perquè hi va haver problemes per trobar finançament. No obstant això, el Govern ja va fer una reserva de 6,6 MEUR al pressupost del 2010 que no es van arribar a gastar.

Amb l'entrada de CiU al Govern i amb l'arribada de la crisi -que suposa una davallada en la generació de residus- el projecte del macrocomplex va quedar enterrat. L'Ajuntament de Girona i l'Agència Catalana de Residus (ACR) van acordar encarregar un estudi per conèixer l'estat de la instal·lació -que ja té 30 anys- i també les diferents opcions per poder-la modernitzar per tal d'adaptar-la a les normatives de valoració energètica de la Unió Europea. 

L'ajuntament ja disposa d'aquest estudi -que ha costat 55.800 euros- i ara faltava que arribessin els primers diners per començar les obres. El projecte per modernitzar la incineradora està valorat en 27,3 MEUR i el pagarà íntegrament la Generalitat. 

Els primers diners per començar obres

Per tal de poder usar els 6,6 MEUR que en un primer moment s'havien pressupostat per al macrocomplex calia fer una modificació en el redactat de la subvenció. Finalment, l'executiu ha fet el tràmit aquest dimarts a través d'un acord de Govern. 

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, ha explicat que això permetrà ja poder convocar el concurs per poder adjudicar les diferents obres. Tant l'adjudicació com el seguiment de les obres es farà a través de l'empresa pública Trargisa (formada pels ajutaments d Girona, Salt i Sarrià de Ter). Segons els seus càlculs, la tramitació s'hauria de fer "de manera ràpida" perquè els treballs comencin abans de l'estiu. 

Entre les actuacions principals destaca el desmuntatge de la xemeneia per reduir l'impacte visual de la incineradora, així com en canvi d'alguns elements per fer-la més eficient i menys contaminant. 

Fàbrega ha recordat que la voluntat de l'equip de govern de CiU continua essent treure la incineradora de Campdorà tal i com es van comprometre amb els veïns. Tanmateix, ha remarcat que calia modernitzar l'actual infraestructura -sobretot també perquè compleixi amb totes les normatives europees- mentre es busca un nou emplaçament. Amb aquesta millora, la incineradora podria estar funcionant entre 15 i 20 anys més.