La Catedral de Girona obre les portes per primer cop a visites nocturnes

Durant dos dies unes 300 persones podran fer una ruta guiada

Per primer cop els visitants podran entrar a la Catedral de Girona després de la posta de sol. El Bisbat, l'Ajuntament de Girona i l'associació de guies de la ciutat han dissenyat una visita guiada especial per a l'ocasió que consisteix en donar a conèixer les diferents representacions del foc que hi ha a peces artístiques i arquitectòniques del temple.

La visita començarà a les vuit del vespre i té places limitades. Màxim 150 persones per dia (divendres i dissabte) que es dividiran en cinc grups i que podran resseguir la visita en dues llengües, català o castellà. També es podrà veure de forma excepcional un vitrall que es guarda habitualment al magatzem de la Catedral i que data del segle XIV. Un dels elements característics d'aquest fragment de vitrall és que conserva l'emplomat original.

Tot el temple estarà a les fosques per oferir, més enllà del patrimoni, una experiència de silenci i recolliment. Els elements de foc estaran il·luminats i al centre del claustre hi haurà una foguera que sortirà del pou, una imatge reservada generalment al Lucernari de la missa de Pasqua.

Hi ha diversos elements relacionats amb el foc a tot el temple. Al centre del claustre, per exemple, al costat de la foguera els guies ensenyaran un dels capitells on es pot veure, en relleu, una representació de l'infern, amb les calderes d'en Pere Botero i les ànimes condemnades al foc etern atiant les flames.

El Tapís de la Creació tampoc s'escapa d'aquesta visita i hi ha, per exemple, les representacions de la llum i les tenebres que porten torxes a les mans o la representació de l'hivern, que és una persona escalfant-se en una foguera.

Dins la catedral, els visitants podran descobrir una curiositat: que hi ha unes marques a terra que sembla que estarien relacionades amb l'equinocci a través d'un petit vitrall on apareix Moisès. A més, també intentaran que durant la nit es vegi il·luminada la rosassa situada damunt del presbiteri de la catedral, on apareix l'arcàngel Miquel matant el dimoni amb una espasa de foc.

El bisbe de Girona ha assegurat que esperen que sigui un èxit de visitants i, si és així, no descarten obrir més sovint les portes del temple i incloure-hi, per exemple, Sant Fèlix o Sant Pere de Galligants a les visites.

El preu de la visita és de 10 euros i es poden fer les reserves en el telèfon 972 21 16 78.