Viticultors catalans i nord-catalans fan una aposta conjunta per internacionalitzar la varietat garnatxa

Catalunya podria acollir el 2017 el Concurs Garnatxes del Món

La garnatxa, tot i ser la varietat de raïm més cultivada al món amb més de 200.000 hectàrees, és una de les més desconegudes per al gran públic. Amb aquest objectiu, el d'internacionalitzar-la, Perpinyà acollirà el pròxim 9 de febrer una edició més, la tercera, del Concurs Garnatxes del Món, un certamen que enguany aplegarà 450 vins de gairebé 200 empreses de sis països, entre ells Catalunya.

Com han destacat els organitzadors del concurs, en l'edició d'aquest any hi participaran com a jurat una vuitantena de tastadors, periodistes i experts, el que demostra, asseguren, el creixent interès per aquesta varietat. Navarra serà la seu de l'edició de l'any vinent i Catalunya podria ser-ho el 2017.

Perpinyà serà el 9 de febrer i per tercer any consecutiu la capital mundial de la garnatxa, una de les varietats de raïm més conreades, amb més de 200.000 hectàrees principalment a l'arc mediterrani, però una de les més desconegudes. En l'edició d'enguany, la de la seva consolidació, el Concurs Internacional Garnatxes del Món aplegarà 450 vins provinents de sis països. D'aquests, gairebé la meitat són de bodegues catalanes, aragoneses i navarreses.


Al concurs només hi poden participar vins elaborats amb un mínim de 60% de Garnatxa i vol demostrar que aquesta varietat de raïm "té unes potencialitats infinites" gràcies a la seva polivalència. Enguany el jurat el formaran 80 tastadors, periodistes especialitzats i experts d'arreu del món que, a diferència d'altres anys, han estat voluntaris en un concurs que comença a ser una referència mundial.

Segons els seus organitzadors, el concurs ha de ser servir de "plataforma d'internacionalització" per a una de les varietats més "polivalents" que, per les raons que siguin, "ha quedat sempre en un segon pla" davant d'altres més conegudes o millor comercialitzades com ara el chardonnay o el cabernet, per posar un parell d'exemples.

Tot i que la organització del certamen corre a càrrec del Consell Interprofessional Vins del Rosselló, el seu director, Gérard Sanson, ha agraït el suport que des de la primera edició van rebre dels viticultors catalans i espanyols. Un suport, ha afegit, que els va "encoratjar" a seguir endavant. Per agrair aquest suport, els organitzadors tenen previst que les properes edicions del concurs tinguin lloc a d'altres regions productores. Així, malgrat que la part administrativa es continuarà gestionant des de Perpinyà, l'edició del 2016, a falta d'alguns detalls per tancar, se celebrarà a Navarra i la del 2017 es podria fer a Catalunya.

Sanson ha reconegut que no sempre ha estat fàcil la col·laboració amb els altres territoris productors, però que en els darrers anys ha estat molt productiva. Per exemple, explica, amb Catalunya existeix una forta cooperació a nivell tècnic per impulsar la recerca al voltant de la varietat garnatxa. Una recerca que es tradueix en vins de qualitat com els que es podran presentar al concurs del pròxim 9 de febrer.

Més enllà del concurs i de les conferències que s'hi faran durant tota la jornada, al final del dia es farà La Nit de les Garnatxes del Món on tothom qui ho vulgui podrà degustar els vins presentats a concurs en un sopar organitzar per l'Ajuntament de Perpinyà a l'esglèsia dels Dominicans de la capital nord-catalana.