Girona imposa 1.683 multes durant el 2014 per incompliments de l'ordenança de civilitat

La majoria són per tinença o consum de drogues

L'Ajuntament de Girona va aprovar a finals del 2012 una ordenança de civilitat que regulava els comportaments a la via pública i que, com a principal novetat, multava el fet de consumir alcohol al carrer i enduria algunes sancions ja previstes en normes anteriors. Durant el passat 2013, la Policia Municipal va aixecar un total de 1.466 denúncies i el 2014 es tanca amb un increment del 14,8%, arribant a les 1.683. 

Segons ha valorat el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, s'ha demostrat que l'ordenança és una eina "important per lluitar contra qui malmet la convivència" i permet tenir una ciutat més "amable i segura".

Les dades s'han donat a conèixer durant la Diada de la Policia Municipal, que s'ha celebrat al Teatre Municipal de Girona. Palouzié ha detallat quin són els principals incompliments de la norma. Per davant de tot es troba el fet del consum o la tinença de drogues al carrer, que ha provocat un total de 593 denúncies. 

Després, el comportament més sancionat és el consum d'alcohol amb 240 denúncies, seguit de les denúncies a establiment d'oci (191), denúncies a propietaris de gossos ja sigui per no tenir-los censats, no recollir els excrements o no dur-los lligats, entre d'altres (158), o també 147 denúncies per fer soroll a casa i molestar els veïns. Entre les sancions també destaca que s'han aixecat 118 actes per aldarulls al carrer i 104 expedients per orinar a la via pública. El fet d'orinar al carrer ja era sancionable abans, tot i que amb la nova ordenança les penes s'han endurit: de 150 a 300 euros. El valor de les sancions imposades oscil·la entre els 75 euros les més lleus i els 900 les més greus.  

Les xifres del 2014

Durant la diada del cos s'han donat a conèixer algunes de les dades policials més rellevants del 2014. Entre aquestes destaca que s'han registrat un total de 7.912 il·lícits penals (delictes i faltes), el que suposa una lleugera davallada del 0,2% respecte el 2013. D'aquestes, 3.256 afecten el patrimoni i 524 a la integritat de les persones. L'any es tanca amb 942 detinguts.
En relació a la seguretat viària, la policia va registrar un repunt de l'accidentalitat el 2011 i va introduir diferents actuacions per reduir aquestes xifres. El 2011 la policia va treballar en 1.337 accidents de trànsit i aquest 2014 es tanca amb un balanç de 1.288 accidents. Durant l'any passat però es van registrar dues víctimes mortals als carrers de la ciutat en accident de trànsit, un vianant que va ser atropellat i un motorista que va patri l'encalç d'un cotxe. 

El regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, ha recordat que quan van arribar a l'ajuntament es van marcar com a prioritat la seguretat "per sobre de la recaptació". Alcalà creu que aquest objectiu s'ha acomplert ja que des del 2012 s'ha reduït un 25% les sancions de trànsit i un 33% les retirades de grua. Concretament el 2014 es van posar 21.659 multes, un 12,4% menys que el 2013. 

El cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, ha destacat que durant el 2014 un total de 34 agents van patir agressions mentre treballaven (la plantilla és de 137 agents). Els fets més remarcables van passar al gener quan quatre agents van resultar ferits per un grup de manifestants que protestaven per l'expulsió del país d'un membre de la PAH de Girona. 

Palouzié ha demanat un major esforç als policies per al 2015 però també s'ha adreçat a la ciutadania perquè tinguin una millor concepció de la feina que fa el cos. "Som persones com d'altres, no demanem que siguin més permissius amb nosaltres però sí que reconeguin que la nostra feina és difícil de desenvolupar", ha manifestat. 

Durant l'acte també s'han entregat medalles i diplomes de reconeixement a agents que porten més de 20 anys al cos i membres d'altres policies, administracions, empreses o ciutadans anònims que han contribuït amb la policia municipal i hi han col·laborat. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha clos l'acte i ha reflexionat entorn el moment actual. Segons ha dit, tot i que els índexs de delinqüència es vagin reduint, hi ha d'altres fenòmens que fan que la gent se senti insegura, com és la por a perdre la casa o no tenir feina. Per això, ha dit que cal promoure polítiques que estiguin al costat dels més desvalguts. També ha agraït la tasca als policies "pel seu compromís per garantir la seguretat". 
L'acte també ha tingut un records pels companys francesos morts durant els atemptats de París i s'ha guardat un minut de silenci.