El 8è festival Pepe Sales de Girona reivindica la llibertat sexual amb Renée Vivien

Lesbiana declarada, va viure intensament al París de principis del s.XIX i va suïcidar-se amb només 32 anys

El festival d'art independent Pepe Sales rescata a través de la música, el cinema, l'art o la literatura l'obra d'algun artista. En aquesta edició, l'escollida ha estat la poetessa Renée Vivien (Londres 1977-París 1909), que amb només 19 anys i després d'haver rebut una important herència va desplaçar-se a França per viure l'efervescència de principis de segle XIX a la capital francesa.

Lesbiana declarada, la seva obra està centrada en les seves relacions personals. El festival vol reivindicar la llibertat sexual recordant-la. Més de 100 artistes i col·laboradors han ideat curtmetratges, temes musicals, peces artístiques inspirades en Vivien que es podran veure del 23 de gener a l'11 de febrer.

"Perquè el desig fou el meu únic poema". Aquest és un dels fragments de l'obra de Renée Vivien que els organitzadors del festival han escollit per explicar la seva figura i obra poètica. Nascuda a Gran Bretanya, amb només 19 anys es trasllada a París després de rebre una quantiosa herència. Allà, s'instal·la a un barri sofisticat i es dedica a viure al màxim a través de les seves relacions personals (era lesbiana declarada) i de la seva creació literària. 

Una de les impulsores del festival, Consol Ribas, ha explicat que Vivien representa un exponent de sofisticació que desmunta els tòpics sobre les lesbianes. "Era una dona a qui li agradaven les joies, la roba bona i que era molt glamurosa", ha destacat. A París va viure un moment d'esclat de llibertats a l'Europa de la preguera del 1914 i allà va unir-se a cercles de dones desenfadades que vivien de manera promíscua i en contacte amb les drogues.
Segons ha explicat Ribas, Renée Vivien va publicar en vida tota la seva obra i va ser "famosa" però després va ser "castigada amb la indiferència" i exclosa dels reconeixements posteriors a la seva mort. La poetessa es va suïcidar amb només 32 anys. 

Poesia, música, cinema, art i pensament

El festival vol rescatar la seva figura i recuperar i reivindicar la seva obra. Per fer-ho, encarrega a diferents artistes i creadors que facin peces inspirant-se en ella. El festival arrenca el 23 de gener al Centre Cultural la Mercè amb un mapping, performances, poesia i la inauguració d'una exposició d'arts plàstiques sota el títol 'Lesbiana'.

Fins a l'11 de febrer s'han organitzat diversos actes com la projecció del documental 'Before stonewall' de Greta Schiller, una conferència sobre la poetessa a càrrec de Lluïsa Julià, actuacions musicals i de dansa (totes inèdites i creades expressament pel festival) i el cicle de curtmetratges.
Ente els noms destacats del festival trobem el del cineasta Albert Serra o la ballarina Sol Picó, entre d'altres. Un centenar d'artistes i col·laboradors fan possible el festival de manera desinteressada. Enguany, la cita també rep el suport de l'Ajuntament de Girona a través de la marca 'Girona, ciutat de festivals'.