Un grup de famílies ocupen diversos pisos d'un bloc de Sant Antoni de Calonge

La majoria dels immobles estan sense vendre

Un grup de famílies ha ocupat de manera massiva diversos pisos d'un edifici situat a l'avinguda Catalunya de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà).

Es tracta d'un edifici de nova construcció amb uns 48 pisos, dels quals la gran majoria estan buits.

La promotora del pisos està en concurs de creditors. L'administrador de la finca ja ha denunciat l'ocupació il·legal davant dels Mossos d'Esquadra.

Fonts de l'ajuntament han destacat que es tracta d'una "qüestió de dret civil entre privats" i també s'han mostrat sorpresos perquè les famílies no pertanyen a cap plataforma d'afectats per la hipoteca ni cap moviment "ocupa". A més, asseguren que molts ja reben ajuda del consistori per pagar lloguers.


 

La setmana passada un grup nombrós de famílies va entrar simultàniament a diversos pisos d'un edifici de nova construcció situat al número 20 de l'avinguda Catalunya de Sant Antoni de Calonge. El bloc té 48 pisos, dels quals només una petita part s'han pogut vendre. A més, alguns són segones residències i, per tant, són poques les famílies que viuen de manera permanent a l'edifici. Els pisos que estan sense vendre són d'una promotora que està en concurs de creditors. Per tant, en l'actualitat els pisos estan gestionats per un administrador concursal. 

L'administrador de finques de la comunitat de propietaris va presentar una denúncia per l'ocupació il·legal dels pisos el passat 14 de gener davant l'Oficina d'Atenció Ciutadana dels mossos a Sant Feliu de Guíxols.


Davant dels fets, el consistori ha emès un comunicat on exposa que la problemàtica és una "qüestió de dret civil entre privats" i que, per tant, només pot actuar a instàncies judicials. "Des del punt de vista legal, l'ajuntament actuarà amb la fermesa necessària en el cas que sigui instat a fer-ho, però en l'àmbit legal no pot actuar pel seu compte si no hi ha un requeriment judicial, o bé si no hi ha una alteració greu de la seguretat ciutadana o desordres públics", recull el comunicat. 

Famílies que ja reben ajudes

En el mateix comunicat, el consistori es mostra sorprès per la situació ja que no té constància que les famílies pertanyin a cap moviment d'afectats per la hipoteca ni a cap moviment social "d'ocupes". 

A més, l'ajuntament ha comprovat que entre les famílies que han entrat als pisos hi ha beneficiaris dels serveis socials municipals i també d'altres ajudes procedents d'altres administracions. Concretament, l'alcalde, Jordi Soler, ha explicat que ja hi ha famílies que rebien ajudes per pagar el lloguer, factures de farmàcia i submninistraments bàsics. Així mateix, algunes també han rebut menjar a través del banc dels aliments. 

L'alcalde, Jordi Soler, ha afirmat que les persones que han protagonitzat l'ocupació "mai han estat desatesos per l'ajuntament". Per això, defensa que el consistori és "sensible" davant dels més necessitats però critica que, tot i rebre ajudes públiques, les famílies hagin optat per ocupar pisos de manera il·legal. "No podem entendre que una persona tingui un ajut concedit per al lloguer d'un habitatge i que ocupi un pis", ha declarat l'alcalde.