Girona multarà la Sareb amb 10.800 euros per no cedir pisos buits

El Banc Popular, la primera entitat castigada, no ha pagat encara la sanció i el consistori ja en prepara una de nova

Un cop engegada tota la maquinària per sancionar bancs amb pisos buits, l'Ajuntament de Girona ja té a punt una nova sanció a un altra entitat. Concretament, és la Sareb la que s'enfronta a una multa de 10.800 euros per tenir dos immobles buits al carrer de la Rutlla número 39 (5.400 per a cada pis). 

Si l'entitat no posa els pisos a disposició de la borsa de lloguer social, l'ajuntament els enviarà la primera sanció el 19 de febrer, segons ha confirmat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. La Sareb és la segona entitat que multarà el consistori.

El Banc Popular no paga

La primera sanció a un banc va arribar al novembre, quan l'ajuntament va multar amb 43.200 euros el Banc Popular per tenir tancats vuit pisos a un bloc situat a tocar de la carretera Barcelona. Segons ha explicat el regidor, l'entitat ha presentat al·legacions que el consistori contestarà aquesta setmana. Si el proper 7 de febrer el banc no ha cedit els pisos, l'ajuntament enviarà una segona sanció.

El decret aprovat pel consistori per poder multar bancs i grans empreses estableix que es poden enviar fins a tres multes coercitives. Per a la primera, el consistori ha establert que caldrà pagar 5.400 euros per cada pis buit. El càlcul s'ha fet en base al preu mig al llarg d'un any del lloguer d'un pis a la ciutat (450 euros per 12 mesos). A la segona, la quantia augmenta 1.000 euros i, per tant, el banc ha de pagar fins a 6.400 euros per immoble tancat. A la tercera i darrera multa, la sanció puja a 7.400 euros per pis buit. 

Si l'entitat no respon per la via coercitiva, és a dir, o bé no paga les multes o bé continua sense cedir els pisos a lloguer social, es pot iniciar un altre procediment per sancionar l'entitat. En aquest cas, i segons recull la Llei de l'Habitatge, les sancions poden arribar als 900.000 euros.

Berloso ha explicat que la segona multa per al Banc Popular s'enfila ja fins als 51.200 i, per tant, l'entitat acumula ja 94.400 euros pels dos expedients que té oberts. 

El regidor ha remarcat que el consistori fa dos anys que negocia amb els bancs i que molts no han passat "de les bones paraules". Per això, confia que quan comencin a rebre les sancions i vegin que "la cosa va de debò" accedeixin a cedir els pisos per a la borsa de lloguer social que gestiona el consistori.
Quasi 600 pisos buits a Girona

Segons dades de l'ajuntament, a la ciutat de Girona hi ha 590 habitatges que fa més de dos anys que estan desocupats. D'aquests, 51 estan en mans de bancs, 309 consten com a propietat d'altres empreses (la majoria són immobiliàries, constructores o promotores) i els 230 restants són propietat de persones físiques. 

A banda del Banc Popular i de la Sareb, l'ajuntament ja prepara un tercer expedient contra el BBVA. A més, de manera mensual, farà una actualització dels pisos que estan buits a la ciutat per saber si, amb la Llei d'Habitatge a la mà, poden multar la propietat (ja sigui un banc o una gran empresa) que els manté tancats durant més de dos anys.