Els fesols de Santa Pau, a un pas de ser Denominació d'Orígen Protegida

Els productors han aconseguit recol·lectar enguany unes 50 tones d'aquesta llegum

Tot i el vent i la fred que ha fet acte de presència durant aquest diumenge a Santa Pau (Garrotxa), milers de persones -vingudes d'arreu de les comarques barcelonines i gironines- s'han apropat fins aquesta població, enclavada dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, per gaudir dels seus coneguts fesols. Un any més, la collita ha estat "molt bona", tal com ha explicat el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, Lluís Suñer. "Estem molt contents, la collita ha estat molt bona tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat", ha assenyalat.

En total, des de l'entitat asseguren que aquest 2014 han aconseguit recollir-ne unes 50 tones, una xifra similar a la del 2013 quan es va arribar a les 60 tones. "Hem tingut un estiu molt plujós, sense altes temperatures que ha permès fer créixer els fesols. No hi ha hagut un excés de calor i el mes d'octubre va ser bastant sec, facilitant-nos la recol·lecció", ha afegit. Segons Suñer, enguany s'ha notat un lleuger descens de les hectàrees conreades però, tot i això, s'ha mantingut la bona qualitat i quantitat d'aquest llegum garrotxí.

El passat mes de març del 2014, el Departament d'Agricultural i Ramaderia va donar a conèixer que el fesol de Santa Pau havia superat tots els tràmits per ser reconegut amb la Denominació d'Origen Protegida (DOP), una reivindicació que els productors feia temps que perseguien. Aquell mes, el conseller, Josep Maria Pelegrí, va donar el vistiplau a la sol·licitud presentada pels cultivadors i va traslladar l'acord a la Comissió Europea que és qui s'encarrega de fer la inscripció al registre comunitari de les denominacions d'origen. S'ha de tenir en compte que el fesol de Santa Pau és una varietat de llegum única d'aquesta zona que es planta entre maig i juny i que té un gust especial, ja que s'arrela en terra volcànica. Els fesols més primerencs es recullen a mitjan agost, però gran part de la collita es realitza durant la tardor.

"Ara només ens falta el vistiplau de Brussel·les que està tardant perquè ens van demanar més documentació. Sabem que són processos lents però esperem que la propera collita ja pugui sortir amb el distintiu i la protecció", ha explicat Suñer. "Tenim clar que les 'cosas de Palacio van despacio'", ha explicat mig somrient tot fent servir un refrany castellà.

"Un guardó compartit"

El mateix Suñer ha estat l'encarregat de rebre el guardó del Fesol d'Or 2015 de mà de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, a la plaça del poble. Ha estat allà, on sorprès, ha explicat que no s'ho esperava i que ell estava més acostumat a donar aquest guardó que rebre'l. "Gràcies però el prem és per tota la gent de l'associació per la feina feta i m'agradaria compartir-lo amb tota la gent que estima el fesol i tothom que ha estat fidel al producte i tota la gent que fa possible la fira perquè sense la col·laboració dels voluntaris, dels restauradors i de l'entitat no es podria tirar endavant", ha explicat des de dalt de la tarima.

En total, aquest any catorze restaurants han ofert les seves degustacions de fesols barrejats amb calamars, cloïsses, bolets o més dolços, com els típics 'Volcanets', magdalenes fetes amb farina de fesol. En total, s'han venut els 1.000 tiquets disponibles i s'han servit 4.000 degustacions. A més, els visitants també han pogut tastar els productes convidats: el farro amb llardons de la Vall de Bianya, els dolços del Fajol de Batet de la Serra, els iogurts de La Fageda i la cervesa volcànica artesana de Santa Pau Ales.

Entre els visitants, els gustos i les preferències eren dispars. Mentre uns apostaven per les novetats, altres com la Pilar, ja venien des de casa amb les idees clares. "Tinc al cap els restaurants que sempre provo i que m'agraden perquè fan barreges com fesols amb botifarra de perol esparracada", explicava.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Pau, Pep Companys, ha explicat que la 25a edició de la Fira del Fesol de la vila ha estat un "èxit" total amb la presència d'un centenar de parades pels carrers del municipi. Fins i tot el sopar popular que es va realitzar aquest dissabte a la nit va superar totes les expectatives, desbordant els organitzadors, ja que hi van assistir 290 persones, més del doble del previst. "La gent ja ens comenta a l'equip de govern si ho tornarem a fer però ho hem de valorar, potser ho fem la setmana abans de la fira perquè la gent pugui anar més descansada", ha explicat el batlle.

Èxit de visitants

D'altra banda, Companys s'ha mostrat satisfet amb els resultats obtinguts aquest any, en el qual la fira ha durat dos dies en comptes d'un, com era tradicional. "Fins ara fèiem alguna xerrada o acte i creiem que és bo de mantenir-ho perquè aporta un punt de vista diferent de la mostra, dóna qualitat a la fira i la gent ho agraeix", ha assenyalat l'alcalde. Pel que fa a la propera distinció de la DOP del fesol, l'alcalde ha subratllat que servirà per "protegir" aquest producte i així "evitar que altres llegums es facin passar per fesols de Santa Pau, enganyant a la gent". "A més, ens servirà per tenir tot el procés més controlat i es crearà un consell regulador que buscarà millorar la qualitat del fesol, tot això tindrà un cost per l'associació però s'intentarà que no repercuteixi en el preu final del producte", ha assenyalat.

En aquest sentit, Companys ha destacat que si el fesol aconsegueix aquest reconeixement, serà el primer producte de la comarca de la Garrotxa que obté el títol de Denominació d'Origen Protegida i un dels pocs que hi ha a les comarques gironines. "Pel municipi serà molt bo i també en traurà profit la demarcació en conjunt", ha afegit.

Pel que fa al guardó de Fesol d'Or, Companys ha ressaltat que l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau ho tenien "més que merescut" i que feia "anys que els hauria d'haver tocat". "Ells són els principals impulsors de la fira, qui ho organitzen i el millor és que ho hem mantingut en secret i ha estat una sorpresa per a ells", ha explicat, tot rient.

Finalment, pel que fa a les rutes turístiques que es fan al municipi i que permeten conèixer de ben a prop el cultiu, la tradició i cultura del fesol d'aquesta localitat, l'alcalde ha subratllat que funcionen "a bon ritme". De moment, fa dos anys que es porten a terme i anualment es realitzen unes 8 visites, concentrades durant l'estiu, que acostumen a rebre unes 13 persones de mitjana, gran part d'elles de fora de la Garrotxa. "El procés del fesol va del juny a l'octubre, tenim poc temps. No és fàcil però estem molt satisfets amb la iniciativa i continuarem apostant-hi de cara al 2015", ha subratllat. A més, el consistori també té previst impulsar noves accions quan el fesol rebi la distinció de producte de denominació d'origen protegit.

Com és habitual, la fira ha atret diverses autoritats i personalitats del món polític actual, tals com la diputada d'ERC, Teresa Jordà, alcaldes dels pobles veïns o el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm.